Francuska: Marine Le Pen na izborima izgubila ključne regije

Ekstremno desna Nacionalna fronta Marie Le Pen izgubila je u drugom krugu ponovljenih regionalnih izbora u Francuskoj u tri ključne regije, pokazali su prvi, neslužbeni rezultati.

Unatoč dobrim rezultatima Nacionalne fronte iz prvog kruga, pobjedu je u tim regijama odnio Nicolas Sarkozy i njegovi konzervativci.

Takav ishod uslijedio je nakon što se Socijalistička partija predsjednika Francoisa Hollandea povukla u dvije od tri regije u drugom krugu izbora i pozvala svoje pristalice da glasaju tako da Nacionalna fronta ne bi došla na vlast, prenosi Reuters.

Ako budu potvrđeni, takvi rezultati bit će ogromno razočarenje za Le Pen, koja se nadala da bi njena pobjeda mogla biti odskočna daska za uspjeh na predsedničkim i općim izborima 2017. godine, navodi Reuters.

Rezultati u svih 13 regije očekuju se kasnije, no već je po prebrojavanju dovoljnog broja glasova bilo jasno kako Nacionalna fronta neće pobijediti niti u jednoj regiji.

Birači su se takvim izborom vratili tradicionalnim strankama kako bi spriječili dolazak na vlast Nacionalne fronte.

Sarkozy ponosan na rezultate

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je kako je ponosan na rezultat koji je njegova stranka ostvarila na regionalnim izborima u Francuskoj.

Ipak je svjesta kako rezultat krajnje desnice na izborima “treba biti upozorenje svim političarima umjerene orijentacije u Francuskoj”.

Po njemu, kako prenosi AP, veći odziv vjerojatno je imao važnu ulogu u sprječavanju pobjede krajnje desnice, unatoč dobrom rezultatu u prvom krugu.

“Ponosni smo na rezultate”, rekao je Sarkozy pristalicama svoje konzervativne stranke.

Pozvao je na oprez s obzirom na veliku podršku koju ima antiimigracijska Nacionalna fronta.

Sarkozy je rekao kako će njegova stranka “odbiti svaki kompromis s ekstremizmom”.

“Sada se moramo posvetiti vrijeme debati o krupnim pitanjima koja muče Francuze, a to su sigurnosne prijetnje, frustracije Europske unije i nezaposlenost”, poručio je.

Ne odustaje od borbe

Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je kako Nacionalna fronta nije pobijedila niti u jednoj regiji na izborima u nedjelju.

Valls je, ipak, upozorio kako to “ne znači da je opasnost koju predstavlja ekstremna desnica prošla, nego daleko od toga”, prenosi Reuters.

No, Marine Le Pen je zahvalila svojim pristalicama na podršci i poručila kako neće odustati od svoje borbe.

“Ništa nas neće moći zaustaviti. Živjela Francuska Republika”, napisala je Le Pen na Twitteru po objavljivanju prvih procjena o izbornim rezultatima, koji ukazuju na poraz Nacionalne fronte u svim regijama.

Najavila je i kako će idućih tjedana “okupiti sve Francuze, bez obzira na podrijetlo, koji joj se žele priključiti”.

Priprema za predsjedničke izbore

Kako navodi AP, Le Pen je pokušala dati pozitivan prizvuk porazu, istaknuvši kako je njena stranka osvojila čak tri puta više mjesta u regionalnim parlamentima nego do sada.

Na izbore, posljednje prije predsjedničkih 2017. godine, koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pozvano je 45,3 milijuna birača.

Nacionalna fronta je u prvom krugu pobijedila u ukupno šest regija, vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Francoisa Hollandea u prvom je krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri.

Izvor: Al Jazeera i agencije