Francuska jača vojnu prisutnost na Sredozemlju zbog tursko-grčkog spora

Francuska će 'privremeno pojačati' svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu (Reuters)

Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozvavši Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom. 

Francuski čelnik je u razgovoru s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem izrazio zabrinutost zbog „unilateralnog“ istraživanja, saopštila je Elizejska palača, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između dviju članica NATO saveza, piše Hina pozivajući se na Reuters

Francuska će „privremeno pojačati“ svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“. 

Spor oko teritorijalnih voda

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom. 

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će o tom pitanju na vanrednom susretu u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Izvor: Agencije