Francuska jača sistem upozorenja na društvenim mrežama

Od juna će upozorenja policije na razne vrste opasnosti imati prioritet kad je riječ o objavljivanju na društvenim mrežama (Reuters)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je plan da na društvenim mrežama pojača sistem upozorenja javnosti na neposrednu prijetnju, kao što je teroristički napad.

Od juna će upozorenja Ministarstva na takve vrste opasnosti imati prioritet kad je riječ o objavljivanju na Twitteru, Facebooku i Googleu, kao i u francuskom javnom prijevozu i na televiziji, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Twitter će, kako se pojašnjava, upozorenja Ministarstva učiniti “posebno vidljivim”, uz specijalan naslov, prenosi Tanjug.

Direktna komunikacija

I Facebook će, na osnovu specijalnog sporazuma, francuskoj Vladi omogućiti da direktno komunicira s ljudima putem alatke za “provjeru sigurnosti”, koja je na toj popularnoj društvenoj mreži uvedena 2014. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske napominje da je Facebook time prvi put u Evropi omogućio državnim vlastima da ovu alatku koriste na taj način.

Izvor: Agencije