Francuska i Irska zbog Amazona blokiraju sporazum s Južnoamerikancima

Irski premijer Leo Varadkar kaže da je veoma zabrinut zbog rekordne destrukcije šume u Amazonu (Reuters)

Dok požari uništavaju amazonsku šumu, irski premijer Leo Varadkar i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su da će glasati protiv trgovinskog dogovora između Evropske unije i južnoameričkog bloka Mercosur ukoliko Brazil ne preduzme mjere zaštite prašume.

Varadkar je u izjavi u petak rekao da je veoma zabrinut zbog rekordne destrukcije šume, uz napomenu da će irske vlasti nastaviti pažljivo pratiti poteze Brazila u naredne dvije godine, kada bi trgovinski sporazum trebao biti ratificiran.

“Nema šanse da će Irska glasati za sporazum o slobodnoj trgovini ako Brazil ne bude poštovao svoje obaveze po pitanju zaštite okoline”, kazao je Varadkar.

Marcon, pak, vjeruje da mu je brazilski kolega Jair Bolsonaro lagao kada je govorio o stavu Brazila po pitanju klimatskih promjena te da će se Francuska pridružiti Irskoj u blokadi potpisa sporazuma.

Demonstracije pred ambasadom u Londonu

“Prema ponašanju Brazila u proteklih nekoliko sedmica, predsjednik može jedino zaključiti da mu je predsjednik Bolsonaro na samitu G20 u Osaki u junu lagao”, rekao je zvaničnik francuskog predsjednika, dok se između dva lidera rasplamsava rasprava na temu požara u Amazonu.

Komentari i politika Brazila u proteklih nekoliko sedmica pokazuju da desničar Bolsonaro ne namjerava poštovati obaveze po pitanju klimatskih promjena te da, također, ne želi prihvatiti konkretne prijedloge za očuvanje biodiverziteta, dodao je.

“Pod ovim uslovima, Francuska se protivi sporazumu EU-a s Mercosurom”, kazao je zvaničnik.

Oko 500 demonstranata u petak ujutro je blokiralo cestu pred ambasadorm Brazila u Londonu, protestirajući zbog Bolsonarove politike o životnoj okolini.

“Kada uništavamo elemente biodiverziteta, režemo granu koja drži sve na okupu. To je prirodni zaštitni mehanizam, njevova polica osiguranja”, rekao je Farnan Ellwood sa Univerziteta Zapadna Engleska za Al Jazeeru.

‘Macron ima kolonijalistički mentalitet’

“Moramo prestati koristiti namještaj od punog drveta, jesti govedinu, jer se šume krče upravo zbog farmi goveda. Druga stvar koju treba znati je da se svijet promijenio. Jednostavno, nema povratka natrag. No, ima i dobrih vijesti – naučnici nastoje ponovno izgraditi bioraznolikost”, dodao je.

Macron je u četvrtak na Twitteru objavo poruku da požari koji divljaju Amazonom predstavljaju međunarodnu krizu te da rasprava o njima treba biti prioritetna tema razgovora na predstojećem samitu grupe G7, koji će biti održana narednog vikenda u Francuskoj.

Bolsonaro je potom rekao da Macron ima “kolonijalistički mentalitet”.

Macronu se pridružila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ukoliko budu željele blokirati sporazum, Irska i Francuska će unutar EU-a morati privoljeti i druge zemlje.

Sporazumu je postignut u junu, nakon 20 godina pregovora, a potrebno ga je još ratificirati.

Vojska spremna braniti amazonske šume

Zapovjednik oružanih snaga Brazila, general Edson Leal Pujol, u petak je poručio da je brazilska vojska spremna braniti amazonske šume, dok je Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

“Onima koji insistiraju na zaštiti brazilskog Amazona poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju”, kazao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Brasiliji.

Bolsonaro je rekao da će se kasnije u petak susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija.

Izvor: Al Jazeera i agencije