Francuska: Google duguje 1,6 milijardi eura

Google je izložen posebnom pritisku zbog malog poreza koji plaća u Evropi (Reuters)

Francuske vlasti su zatražile od američke internet kompanije Google da plati 1,6 milijardi eura neplaćenog poreza, izjavio je neimenovani izvor iz francuskog Ministarstva finansija, prenosi Reuters.

“Što se naše države tiče, iznos neplaćenog poreza koji Google treba platiti je 1,6 milijardi eura”, rekao je taj zvaničnik.

Glasnogovornica Googlea u Francuskoj nije željela komentirati pomenutu sumu, navodeći samo da kompanija poštuje poreska pravila u svim državama u kojima posluje.

Poslije objavljivanja ove vijesti, akcije Googlea su u ranom trgovanju u New Yorku pale za 1,8 posto, navodi britanska agencija.

Poreske malverzacije

Google je 2014. godine premjestio 10,7 milijardi eura preko Holandije na Bermude, zahvaljujući organizacijskoj strukturi koja joj omogućava da ne plaća porez na prihode u inozemstvu.

Detalji o računima kompanije Google Holland Holding BV, koji su objavljeni prošle sedmice, pokazuju da je ova firma prebacila gotovo čitav prihod u kompaniju Google Ireland Holding, koja je registrirana u Irskoj, ali se nalazi na Bermudskim otocima, prenose agencije.

Ova strategija omogućava Googleu, koji je sada dio kompanije Alphabet, da izbjegne plaćanje poreza na prihod u SAD-u ili Evropi.

Izbjegavanje plaćanja poreza velikih korporacija postalo je jedno od najvažnijih političkih pitanja u Evropi u posljednjih nekoliko godina, a Google je izložen posebnom pritisku zbog malog poreza koji plaća na profit ostvaren na ovom kontinentu.

Izvor: Agencije