Oglasi

Francuska: Donji dom odobrio novi zakon o azilu

Po novom zakonu se povećava vrijeme zadržavanja ilegalnih imigranata, a skraćuje se rok za traženje azila...
Prema zakonu, ilegalni prelazak granice kažnjava se jednogodišnjom kaznom zatvora ili novčanom kaznomEPA - Ilustracija

Donji dom francuskog Parlamenta odobrio je velikom većinom glasova kontroverzni zakon koji pooštrava pravila o azilu.

U korist zakona glasalo je 228 članova Parlamenta, 139 je bilo protiv, a 24 suzdržana. Rasprava o zakonu trebala bi se nastaviti u junu u Gornjem domu, odnosno Senatu, prenosi Reuters.

Prema zakonu, vrijeme kada se ilegalni migranti mogu zadržati se povećava na rok do 90 dana, skraćuje se rok za podnošenje zahtjeva za azil, a ilegalni prelazak granice kažnjava se jednogodišnjom kaznom zatvora ili novčanom kaznom.

Test za predsjednikovu stranku

Zakon olakšava dobivanje azila maloljetnicima, te ima za cilj skratiti vrijeme koje je potrebno vlastima da obrade bilo koji zahtjev za azil.

Zakon su kritizirale grupe za zaštitu ljudskih prava i ljevičarske stranke, a predstavlja i test za jedinstvo stranke predsjednika Emmanuela Macrona.

Jedan član Macronove stranke glasao je protiv zakona, a 14 ih je bilo suzdržano.

Liderica desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen i članovi njene stranke glasali su za neke članove spornog zakona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.