Francuska: Di Maio provocira i narušava dobre odnose

Žuti prsluci, Francuska, Protest
Luigi di Maio je o susretu sa 'Žutim prslucima' na Twitteru napisao: 'Vjetrovi promjene prešli su preko Alpa' (EPA)

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u srijedu potez čelnika Pokreta pet zvjezdica i zamjenika premijera Italije Luigija Di Maija, koji se u utorak sastao s predstavnicima građanskog pokreta “Žuti prsluci“, optužujući ga da na ovaj način narušava dobre odnose Italije i Francuske.

“Ova nova provokacija nije prihvatljiva između susjednih zemalja i partnera u Europskoj uniji”, priopćio je glasnogovornik Ministarstva u dnevnom “online brifingu”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U priopćenju se navodi i da “Di Maio, koji je visoki Vladin dužnosnik, mora voditi računa da ne potkopava, kroz njegovo ponavljano miješanje u unutarnje poslove Francuske, naše bilateralne odnose, u interesu i Francuske i Italije”.

‘Vjetrovi promjene prešli preko Alpa’

Ranije je Di Maio na društvenim mrežama naveo da je “skoknuo do Francuske” i razgovarao s liderom “Žutih prsluka” Christopheom Chalenconom i kandidatima s njihove liste za izbore za Europski parlament.

O tom je susretu na Twitteru napisao: “Vjetrovi promjene prešli su preko Alpa.”

On je i ranije izražavao podršku pokretu “Žutih prsluka”, koji od studenoga prosvjeduju u Francuskoj protiv Vlade predsjednika Emmanuela Makcona.

“‘Žuti prsluci’, ne posustajte”, napisao je Di Maio početkom siječnja na blogu Pokreta pet zvjezdica te naveo: “Pokret pet zvjezdica spreman vam je pružiti potrebnu podršku. Kao i vi, i mi snažno osuđujemo one koji su izazvali nasilje na prosvjedima, ali dobro znamo da je vaš pokret miroljubiv.”

Prema njegovim riječima, kako su prenijele tada agencije, francuska Vlada, kao i mnoge vlade, prisutna je samo da bi predstavljala interes elite i privilegiranih, a ne interes naroda.

Salvinijeva podrška ‘Prslucima’

Podršku “Žutim prslucima” dao je i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, ali je dodao da apsolutno osuđuje svaku epizodu nasilja.

U francuskom Parlamentu u utorak je usvojen zakon koji treba omogućiti suzbijanje nasilnih prosvjeda, što bi bio svojevrstan odgovor na antivladine prosvjede pokreta “Žutih prsluka”, koji traju već tri mjeseca.

Prema službenim podacima, blizu 2.000 osoba je ozlijeđeno od početka održavanja prosvjeda 17. studenog prošle godine.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u prometnim nesrećama povezanim s aktivnostima “Žutih prsluka”.

Izvor: Agencije