Francuska daje osam milijardi eura proizvođačima automobila

Državni kredit od pet milijardi eura Renaultu ne može biti odobren prije ishoda pregovora o dvije fabrike (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio je “historijski plan” pomoći od osam milijardi eura proizvođačima automobila, znatno ugroženim posljedicama pandemije korona virusa, javlja AFP.

Taj novac bi trebao poslužiti i za modernizaciju tog sektora u Francuskoj, kako bi ona postala predvodnica po proizvodnji električnih automobila.

“Država će dati nešto više od osam milijardi eura za taj sektor”, rekao je Macron tokom posjete fabrici autodijelova na sjeveru Francuske, prenijela je Beta.

Macron je rekao da je cilj te pomoći da Francuska postane prva evropska zemlja u proizvodnji “čistih automobila” u narednih pet godina sa više od jednog miliona električnih i hibridnih automobila godišnje.

Od Renaulta se traže garancije

Da bi se podstakla kupovina automobila koja je opala tokom pandemije, Macron je najavio povećanje “ekološke subvencije” za kupovinu električnih vozila na 7.000 eura za građane i na 5.000 eura za preduzeća, kao i subvenciju od 2.000 eura za vozila na hibridni pogon.

On je, međutim, tražio od kompanije Renault “garancije” za budućnost zaposlenih u dvije fabrike čija je sudbina neizvjesna.

Naglasio je i da državni kredit od pet milijardi eura Renaultu “ne može biti odobren” prije ishoda pregovora o tim fabrikama, koji će uslijediti iduće sedmice.

Izvor: Agencije