Oglasi

Francuska, Britanija i Njemačka poslale upozorenje Iranu

Neimenovane diplomate kažu kako je Evropska unija upozorila Teheran o posljedicama ukoliko ne bude poštivao nuklearni sporazum.
Iran je saopćio da neće dati više vremena evropskim silama poslije 8. jula da spasi nuklearni sporazumEPA/Ilustracija

Francuska, Velika Britanija i Njemačka poslale su zvanično diplomatsko upozorenje Iranu o ozbiljnim posljedicama s kojima će Teheran biti suočen ako se ne bude ponašao u skladu s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, izjavilo je dvoje neimenovanih diplomata.

Troje diplomata je izjavilo da su evropski potpisnici sporazuma podnijeli diplomatski demarš 22. juna, dok je dvoje navelo da je komunikacija imala za cilj da upozori Iran posebno na to da ne smanji svoje obaveze na osnovu sporazuma, prenio je Reuters.

Nastavak obogaćivanja uranija

Za sada nije jasno s kakvim posljedicama bi se Iran mogao suočiti ukoliko se ne bude pridržavao sporazuma.

Iran je saopćio da neće dati više vremena evropskim silama poslije 8. jula da spasi nuklearni sporazum.

Teheran je naveo da je spreman ostvariti prijetnju da obogati uranij na viši nivo ukoliko Evropa ne bude mogla zaštititi Teheran od sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.