Francuska blokira internet i bez naloga

Neobično je kako je mjera blokade internetskih stranica brzo stupila na snagu (AFP)

Piše: Hisham Aidi

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je pokušalo blokirati pristup internetskim stranicama koje “opravdavaju terorizam”. Prema novom Zakonu o sigurnosti, ministar Bernard Cazeneuve najprije traži od vlasnika stranica da uklone sadržaj koji se smatra ekstremističkim. Ako to ne urade, on izda naređenje internetskim provajderima da u roku od 24 sata poduzmu “sve potrebne mjere kako bi se blokirale te stranice”.

Oni koji pokušaju ući na blokiranu stranicu automatski budu preusmjereni na “službenu” stranicu francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojoj je prikazana crvena ruka, koja upozorava na to da stranica kojoj pokušavate pristupiti “potiče” ili “opravdava” terorizam.

Pokušaj Francuske da blokira ekstremističke stranice naišao je na oštre kritike, ali i ismijavanje.

Neobično je kako je ova mjera brzo stupila na snagu. Francuski Parlament je u novembru prošle godine odobrio zakone vezane za borbu protiv terorizma, koji odobravaju blokiranje ekstremističkih stranica, a oni su stupili na snagu odlukom izdatom 6. februara, nekoliko sedmica nakon napada na list Charlie Hebdo.

Ekstremistički sadržaj

Krajem februara Cazeneuve je otputovao u Silikonsku dolinu, gdje se sastao s predstavnicima Googlea, Twittera i Facebooka, tražeći od njih da sarađuju s francuskim dužnosnicima za vrijeme istrage, te da uklone ekstremistički sadržaj kada budu obaviješteni.

Glasnogovornici američkih tehnoloških divova izjavili su da već uklanjaju sadržaj koji potiče na nasilje, ali nisu željeli reći da li će direktno komunicirati s francuskim dužnosnicima, kao što je to zatražio Cazeneuve, koji je želio zaobići uobičajene načine komuniciranja dviju vlada.

Francuski Vladini dužnosnici su u decembru 2012. godine prvo zatražili od Twittera da izbriše “uvredljive” tvitove, tvrdeći da je Twitterov server u Francuskoj podvrgnut francuskim zakonima o govoru mržnje.

Zabrana je izazvala kritiku aktivista za građanske slobode, koji osuđuju ‘netransparentnost’ i antidemokratsku prirodu novog zakona, koji dopušta Ministarstvu unutrašnjih poslova da blokira stranice za koje smatra da su ekstremističke bez naloga sudije i bilo kakvog pravnog postupka.

U julu 2013. godine Twitter je, na zahtjev zakonodavnih organa, predao korisničke informacije tužiocu u Parizu.

Napad Francuske na ekstremističke internetske stranice je naizgled inspirisan iskustvom Velike Britanije. Nekoliko evropskih zemalja (prije svega Španija), pa čak i Sjedinjene Američke Države, ugleda se na britanski program pod nazivom Sprečavanje nasilnog ekstremizma pri uspostavljanju svog vlastitog programa za sprečavanje nasilnog ekstremizma.

Sredinom januara koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma izdao je izvještaj u kojem je pohvalio britansku jedinicu za borbu protiv terorizma na internetu (CTIRU), te rekao da oni predstavljaju “izvrstan primjer”, napominjući da su “od februara 2010. godine platforme društvenih medija i drugi dijelovi internetske industrije dobrovoljno uklonili 72.000 sadržaja terorističkog karaktera prema preporuci CTIRU-a”.

Dodao je, također, da je “Velika Britanija spremna podijeliti svoje iskustvo sa drugim zemljama EU”. Francuska je u međuvremenu unaprijedila mjere za internetsku sigurnost.

Kritičari su pokazali da se ‘zabrana’ može jednostavno zaobići – prebacivanjem sa francuskog na američki provajder. 

Potez blokiranja internetskih stranica izazvao je kritiku aktivista za zaštitu ljudskih prava i sigurnosnih stručnjaka. Iako je Cazeneuve izjavio da pravi “razliku između slobode izražavanja i širenja poruka koje slave terorizam”, zabrana je izazvala kritiku aktivista za građanske slobode, koji osuđuju “netransparentnost” i antidemokratsku prirodu novog zakona, koji dopušta Ministarstvu unutrašnjih poslova da blokira stranice za koje smatra da su ekstremističke, bez naloga sudije i bilo kakvog pravnog postupka.

Minimalan utjecaj

I dok Vlada tvrdi da vlasnicima internetskih stranica i provajderima izda 24-satno upozorenje, Octave Klaba, predsjednik OVH-a, evropskog internetskog provajdera, objavio je tvit u kojem je napisao da njegova firma nije dobila nikakvo upozorenje kada je jedna njegova stranica blokirana, nazivajući takvu politiku “nuklearnom bombom”.

A tu su i novinari, kao što je David Thomas, koji proučavaju džihadistički pokret. On tvrdi da jedna od stranica koja je blokirana, zapravo, ima minimalan utjecaj, te da ne zaslužuje takve mjere.

Stručnjaci za internetsku sigurnost, s kojima se konsultirala Vlada, izrazili su sumnje o zabrani, upozoravajući na “poroznost” mjera.

Međutim, Vlada Francuske je nastavila sa svojim aktivnostima, a francuski novinari su nedavno s uživanjem pokazali koliko je “zabranjenih” internetskih stranica i dalje dostupno – slika crvene ruke se nije pojavljivala tamo gdje je trebala.

Ostali kritičari su pokazali da se “zabrana” može jednostavno zaobići – prebacivanjem sa francuskog na američki provajder. Drugi su, ipak, napravili listu svih francuskih provajdera koji se ne pridržavaju zabrana. (Jedne američke novine su se našalile napisavši “Udar Francuske na terorističke stranice ne ide baš dobro”.)

Iako Vlada Francuske priznaje propuste nove politike, ona hrabro nastavlja sa svojim mjerama borbe protiv terorizma. (U sklopu novih sigurnosnih zakona država je do sada oduzela pasoše šestorici francuskih državljana, kako bih ih spriječila da putuju u inozemstvo.) Magazin Telerama izvijestio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova kontaktiralo još 50 servera, te da nekoliko stotina internetskih stranica mogu postati mete zabrana.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera