Oglasi

Francuska: Bivši šef ETA-e pušten pa ponovo uhapšen

Jose Antonio Utturicoetxea Bengoetxea je nakon puštanja na uslovnu slobodu uhapšen prema zahtjevu Španije.
Novinari ispred zatvora u koji je smješten Jose Antonio Utturicoetxea Bengoetxea EPA

Bivši šef baskijske separatističke organizacije Jose Antonio Utturicoetxea Bengoetxea, poznat kao Josu Ternera, ponovo je danas uhapšen, nekoliko sati pošto ga je francuski sud pustio na uslovnu slobodu.

Ternera je ponovo uhapšen prema zahtjevu Španije koja traži njegovo izručenje.

Francuski sud je ranije danas pustio Ternera na uslovnu slobodu na zahtjev njegovih advokata zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Ternera (68) koji je u bjekstvu od 2002., uhapšen je polovinom maja u Sallanchesu, u francuskim Alpama.

On je, u odsustvu, u Francuskoj 2017. osuđen na osam godina zatvora zbog „pripadnosti terorističko-zločinačkoj grupi“.

Osumnjičen za ubistvo

Protiv njega je pokrenut sudski postupak i u Španiji, gdje se sumnjiči da je umiješan u ubistvo jednog zaposlenog u firmi „Michelin“ 1980. godine.

ETA je skraćenica naziva na baskijskom jeziku „Euskadi Ta Askatasuna“ koji u prevodu znači „Baskijska domovina i sloboda“.

Ta naoružana nacionalistička, separatistička organizacija, osnovana 1959, a čiji je glavni cilj bio nezavisnost Baskije od Španije i Francuske, 2018. je najavila "potpuno raspuštanje svih struktura". To saopštenje je preneo Ternera.

Baskija, koja se proteže jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja, decenijama se borila za nezavisnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.