Francuska: Bez posla 3,1 milion ljudi

Francuski nacionalni institut za statistiku revidirao je podatke privrednog rasta za treći kvartal sa 0,2 na 0,1 posto. Socijalistička vlada predsjednika Francoisa Hollandea, s druge strane, prognozira ukupan privredni rast od 0,3 posto za 2012. godinu.

Istovremeno, nezaposlenost u toj zemlji raste devetnaesti mjesec zaredom. Bez posla je trenutno 3,1 milion ljudi. A, u sezoni praznika, svaki euro više za mnoge Francuze je poklon sam po sebi.

Trgovina znatno opala

Teško je ovo vrijeme za visoku modu u Francuskoj. Ali, zbog toga, u prodavnicama second-hand, posao cvijeta. Mnogi su su upravo u te prodavnice dolazili po božićne poklone. Sada, kada su praznici gotovi, trgovina je znatno opala.

“Čekala sam da vidim hoće li iko vratiti božićne poklone, da vidim ima li nešto povoljno”, kaže jedna mušterija.

I menadžer prodavnice se nada da će ljudi donijeti poklone koje ili ne žele, ili su ih kupili, ali ih ipak ne mogu priuštiti.”

“Moramo objašnjavati ljudima da im ne možemo dati punu cijenu za predmete koje donesu. Radnja mora preživjeti. Ali za novu robu uzimamo malu maržu”, kaže Soufiane Serier, menadžer i blaganika u second-hand prodavnici.

Ovo je skup period. Djeca su na prazničnom raspustu još jednu sedmicu, i učiniti njihov dan zanimljivim može biti vrlo skupo. Mnogi roditelji ne mogu djecu voditi na klizanje ili u kina.

Zato je grad odlučio da pomogne. Naredne dvije sedmice vožnje na jednom vrtuljku su besplatne.

Pokloni za najsiromašnije

“Mislim da je to odlična inicijativa. Omogućuje porodicama da se dobro zabave, naručito sad pred kraj praznika”, kaže jedna Parižanka.

Njen sugrađanin dodaje kako građani stalno “slušaju o ekonomskoj krizi i kako dobro paze u šta da potroše novac“.

A tu su i pokloni za najsiromašnije, zahvaljujući radu ove dobrotvorne organizacije. Beskućnici su se žalili da im je na ulici dosadno, tako da su za poklon dobili radio. Pojedinci ipak priznaju kako je vjerovatnije da će svoj poklon prije prodati nego slušati.

Izvor: Al Jazeera