Francuska: Antisemitizam u 2018. porastao 74 posto

'Antisemitizam se širi poput otrova', kaže francuski ministar unutrašnjih poslova Castaner (EPA)

Antisemitizam je u 2018. u Francuskoj porastao 74 posto, izrazio je u ponedjeljak žaljenje francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner nakon nedavnih protujevrejskih ispada u Parizu i okolici.

“Antisemitizam se širi poput otrova”, istaknuo je Castaner u Sainte-Genevieve-des-Boisu, južnom predgrađu Pariza, gdje se na meti vandala našlo stablo zasađeno u sjećanje na Ilana Halimija, mladog Jevreja ubijenog 2006.

Broj antisemitističkih činova narastao je sa 311 u 2017. na 541 u 2018, dodaje ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

Nazivajući te činove “napadom na nadu”, rekao je da vlada neće “dopustiti da ijedan od njih ostane nekažnjen”.

“Napad na religiju, napad na Ilana Halimija, napad je na Republiku”, istaknuo je ministar očito ganut, dodajući da su na “meti napada i katoličke crkve”.

Loši vjetrovi

“U sučeljavanju s lošim vjetrovima antisemitizma Republika će se ujediniti. To je njena čast, njena dužnost”, objavio je pak na Twitteru državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Laurent Nunez.

Drvo zasađeno u spomen na Ilana Halimija, na kojemu je i njegova fotografija, prepiljeno je pri dnu.

Dva općinska službenika koji su došli urediti mjesto uoči godišnje komemoracije u srijedu pronašli su “dva mlada stabla, jedno potpuno, a drugo djelomično prepiljeno”, objavila je nešto ranije općinska vlast koja je podnijela tužbu.

Prvo drvo je posađeno 2006, kada je mladić kojemu su bile 23 godine bio otet, mučen i umro od zadobivenih ozljeda u pariškom predgrađu, a drugo o desetoj godišnjici njegove smrti.

Izvor: Agencije