Francois Hollande u državnoj posjeti Indiji

Francuski predsjednik Francois Hollande stigao je u državnu posjetu Indiji, prvu posjetu Aziji od kako je u maju 2012. godine došao na vlast.

Traži ekonomsku priliku za svoju zemlju na tom tržištu, a planirano je potpisivanje ugovora vrijednih desetke milijardi dolara.

Zauzvrat je najavio podršku Indiji kao stalnoj članici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Holadnu je potrebna svaka pomoć koju može dobiti kako bi svoju zemlju izvukao iz recesije. Svoju šansu našao je u Indiji.

Pozamašni vojni ugovori

On želi potpisati privredne i vojne ugovore vrijedne desetine milijardi dolara. U njegovoj pratnji su i ministar vanjskih poslova te ministar odbrane. Iza diplomatske retorike kriju se pozamašni vojni ugovori.

“Indija je sjajna demokratija. Najmnogoljudnija demokratija na svijetu. To je zemlja koja se još uvijek razvija i Francuska mora biti uz vas u tom izazovu”, kaže Hollande.

Osim lijepih poruka, o čemu je zapravo ovdje riječ?

 Francuski predsjednik će u Indiji pregovarati o prodaji 126  borbenih aviona Rafal, a njegova cijena je gotovo 49 miliona eura. Taj ugovor bi Francuzima osigurao oko devet milijardi eura.

Indijcima se ovaj avion sviđa zbog njegove raznovrsnosti, koju je dokazao u misijama iznad Libije i nedavno u Maliju. Može prenositi nuklearno oružije te ima mogućnost slijetanja na nosače aviona.

Ugovor o izgradnji nuklearke

Analitičari tvrde da je Indija pokrenula veliku vojnu modernizaciju.

“Indija ima dva neprijatelja u regiji. Oba su susjedne zemlje – Pakistan i Kina. Kinu smatraju dogoročnim rivalom i dugoročnom prijetnjom, dok na Pakistan gledaju više kao konstantni iritirajući faktor. Indija je pokrenula modernizaciju svojih zračnih snaga, jer sa trenutno avionu zastarjeli. Većina njih je još iz perioda Sovjetskog saveza”, govori Rahul Bedi, vojni analitičar.

Na stolu je i ugovor o izgradnji nuklearne elektrane u Indiji. Nacrtni ugovor od 7,5 milijardi eura je 2010. godine potpisao Hollandeov prethodnik Nicolas Sarkozy.

S državom na pragu recesije, Hollandu je potreban svaki mogući ugovor kako bi održao predizborno obećanje – vraćanje ekonomije u pozitivne brojke.

Izvor: Al Jazeera