France-Presse: Srbija i kineska diplomatija u doba korone

Aleksandar Vučić uz veliku pompu dočekao je kineske stručnjake u Beogradu (Reuters)

Kada su kineski stručnjaci sletjeli u Srbiju, predsjednik Aleksandar Vučić poljubio je kinesku zastavu i obećao da će ih bespogovorno slušati.

Beograd se pretvorio u oduševljenu laboratoriju kineske diplomatije u doba korona virusa, piše agencija France-Presse, prenosi Hina.

Velikodušna po mišljenju nekih, vođena vlastitim interesima po mišljenju drugih, politika “zdravstvenog Puta svile” kineskog predsjednika Xi Jinpinga provodi se slanjem miliona zaštitnih maski u svijet, među kojima su i neke zarazom teško pogođene zemlje, kao što su Španija i Italija.

U Srbiji su stručnjaci koji su došli iz Kine, u kojoj se pandemija pojavila, ali koja ju je uspjela obuzdati, arhitekti promjene strategije.

“Kineski stručnjaci prvi su koji su pobedili virus. Od sada ćemo raditi sve što oni kažu”, rekao je srbijanski predsjednik 21. marta, dočekavši ih uz veliku pompu na aerodromu u Beogradu.

Objasnio je da njegova zemlja, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nema drugo rješenje nego osloniti se na “kinesku braću”.

‘Smešni virus sa Fejsbuka’

Kako bi izbjegla katastrofalan italijanski scenarij, balkanska zemlja, koja već vrlo dugo balansira između Istoka i Zapada, želi početi provoditi masovna testiranja jer ih je donedavno provodila “na kapaljku”.

Cilj je da se uskoro provodi 7.000 testova dnevno.

Vojska je postavila hiljade kreveta u hali Beogradskog sajma, koji je preuređen u improviziranu bolnicu kako bi se ondje u obavezni karantin smjestili zaraženi s blagim simptomima.

Grade se i drugi improvizirani prihvatni centri za oboljele u cilju borbe protiv pandemije novog korona virusa, kojim je u zemlji zaraženo 1.170 ljudi, a od kojeg je umrla 31 osoba.

Kineski ljekari savjetovali su Beogradu da odustane od korištenja vojne bolnice za teške slučajeve jer nije primjerena za to.

Srbija paralelno uvodi sve strožije vanredne mjere, dok je u početku prevladavao prilično nemaran stav.

Aleksandar Vučić tada se šalio da ima “izgovor” da pije više rakije ili se od sveg srca smijao na šalu jednog pulmologa o “smešnom virusu koji postoji na Fejsbuku”.

Zapravo, i Peking i Beograd imaju koristi od svog “čeličnog prijateljstva”, smatraju analitičari.

‘Visoka i privlačna osoba’

Dok Kina nastupa kao milosrdni Samaritanac ne bi li se zaboravili njeni početni propusti u pandemiji, dramatično isticanje kineske pomoći u prvi plan omogućava srbijanskom predsjedniku da se predstavlja kao spasilac Srbije, kazala je Majda Ruge, analitičarka Evropskog vijeća za međunarodne odnose (ECFR).

Kriza predsjedniku, koga optužuju da prisvaja sve veće ovlasti i guši slobodu izražavanja i medija, također pruža priliku da opravda svoju veliku naklonost prema Kini, zemlji koja neće kritizirati vrlo problematične aspekte njegovog stila vladanja, dodala je.

Kinezi mu to dobro vraćaju.

Po pisanju kineskog dnevnog lista Global Times, videosnimak na kojem Vučić ljubi kinesku zastavu ima stotine miliona pregleda na Weibou, jednoj od najvećih društvenih mreža u Kini.

Kineski korisnici interneta cijene “iskrenost i zahvalnost” srbijanskog predsjednika, koji je, “uz to, visoka i privlačna osoba”.

Teško je reći kolika je kineska medicinska pomoć Beogradu, ali Evropska unija navodi da je u srbijanski zdravstveni sektor u 20 godina ubrizgala 450 miliona eura.

Brisel je, uz to, dodijelio 93 miliona eura posebno za borbu protiv bolesti COVID-19, respiratorne bolesti koju uzrokuje novi korona virus.

‘Hvala, brate Ši’

Unatoč tome, istraživanja pokazuju da srbijanska javnost ima mnogo bolje mišljenje o Kini nego o Briselu i Washingtonu jer su građani zahvalni Pekingu na tome što je spasio hiljade radnih mjesta u industriji i podržava zemlju kad je riječ o osjetljivom pitanju Kosova.

Peking je u posljednjih desetak godina uložio milijarde dolara u Srbiju, u obliku zajmova ili direktnog finansiranja, i to u razvoj infrastrukture, energetiku, sigurnost.

Neki analitičari, međutim, kritiziraju netransparentnost projekata koji ne odgovaraju nužno evropskim normama.

“Srbija želi ostati u milosti Kineza, koji daju puno, a ne pitaju mnogo”, kaže beogradski analitičar Stefan Vladisavljev. “To je Ši Đinpingova jednostavna promocija.” 

Portret kineskog predsjednika postavljen je iznad jedne beogradske avenije, uz riječi “Hvala, brate Ši”, što je platio jedan provladin tabloid.

Taj osjećaj dijeli i teniska zvijezda Novak Đoković, koji je zahvalio Pekingu “iz sveg srca, u svoje ime i ime nacije”, a i sam je donirao milion eura pomoći svojoj zemlji.

Izvor: Agencije