‘France Football’: Rinus Michels najbolji trener svih vremena

Holanđanin Rinus Michels bio je stvoritelj Ajaxa i totalnog nogometa (Wikipedia)

Francuski nogometni magazin France Football izabrao je 50 najboljih trenera svih vremena, a na listi se nalazi i jedan hrvatski stručnjak, Tomislav Ivić, koji je uvršten na 42. mjesto.

“Šta je odličan trener? Kako uporediti dva stručnjaka u razmaku od pola stoljeća? I, na kraju, ko je najbolji svih vremena?”, pitali su se novinari France Footballa.

Kako bi napravili svoj izbor i napravili listu odabranih, kao kriterije su odredili broj osvojenih trofeja, sveukupan utjecaj na igru, karakter i utjecaj na buduće trenere.

Listu predvodi Holanđanin Rinus Michels, stvoritelj Ajaxa i totalnog nogometa, koji je bio prvak Evrope na klupi “Kopljanika”, ali i holandske reprezentacije.

Drugi je legendarni Škot Ser Alex Ferguson, koji je 26 godina vodio Manchester United, osvojivši 38 trofeja, od čega 13 naslova prvaka Engleske te dvije Lige prvaka.

Ivić bio prvak u pet zemalja

Treći je italijanski stručnjak Arrigo Sacchi, koji je s Milanom osvojio dva evropska naslova, dok je Italiju predvodio do srebra na Svjetskom prevsntvu u SAD-u 1994. godine.

Iza njih su Holanđanin Johan Cruyff, Španac Pep Guardiola, Ukrajinac Valeri Lobanovski, Argentinac Helenio Herrera, Italijan Carlo Ancelotti, Austrijanac Ernst Happel, Škot Bill Shankly…

Tomislav Ivić, koji je zauzeo 42. mjesto, osvojio je naslove u pet država, a prvak je bio na klupi Hajduka, Ajaxa, Anderlechta, Porta i Marseillea.

Portugalac Jose Mourinho je na 13. mjestu, Nijemac Juergen Klopp se nalazi na 27. poziciji, dok je Francuz Arsene Wenger na 32. poziciji.

Izvor: Agencije