Oglasi

Fotografije pomračenja Mjeseca oduševljavaju ljepotom

Riječ je o fenomenu poznatom kao Krvavi Mjesec, koji se događa kada se Zemlja nađe između Mjeseca i Sunca.

Ljudi širom svijeta od večeras pa do subote navečer moći će vidjeti najduže pomračenje Mjeseca u ovom stoljeću, javlja Anadolija.

Ovaj veliki nebeski spektakl, zatamljeni Mjesec koji se može posmatrati golim okom, već je nastupio u pojedinim dijelovima svijeta.

Riječ je o fenomenu poznatom kao Krvavi Mjesec, koji se događa kada se Zemlja nađe između Mjeseca i Sunca. Tada Mjesec dobije sjajnu crvenu ili smeđkastu boju.

Puno pomračenje će trajati sat i 43 minute i bit će najduže u ovom stoljeću.

Afrika, Bliski istok, Indija

Ovaj nesvakidašnji fenomen najbolje će se vidjeti s istočnog dijela Afrike, Bliskog istoka, širom Indije i najzapadnijeg dijela Kine.

Stanovništvo ostatka Afrike, Evrope, dijelova Azije i Australije, kao i istočni vrh Južne Amerike, moći će "Krvavi Mjesec" vidjeti samo onoliko koliko dozvole oblaci.

Sjeverna Amerika i Grenland će biti jedina mjesta koja neće moći uživati u ovom fenomenu.

Iz američke Agencije za istraživanje svemira (NASA) su kazali da će ovo pomračenje Mjeseca trajati 27 minuta duže nego pomračenje "Superplavog, Krvavog Mjeseca" kojem je svijet svjedočio u januaru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.