Fotografija Trumpa i sjajnog globusa ‘zapalila’ internet

Spuštanjem dlanova na sjajni globus aktiviran je Centar za borbu protiv ekstremizma (EPA)

Fotografija Donalda Trumpa, egipatskog predsjednika i saudijskog kralja kako stavljaju ruke na sjajnu kuglu na samitu u Rijadu potaknula je usporedbe predsjednika SAD-a i zlikovaca iz stripova i filma.

Trump, kralj Salman bin Abdulaziz i Abdel Fatah al-Sisi stavili su šake na minijaturni globus na ceremoniji osnivanja novog globalnog centra za borbu protiv ekstremističke ideologije u nedjelju.

Predsjednik SAD-a boravi na Bliskom istoku na prvoj državničkoj turneji.

Nakon samita Vijeća sa saradnju zemalja Zaliva (GCC), monarhije Zaliva i SAD najavile su “osnivanje centra za borbu s izvorima finansiranja terorizma”.

Dvije strane razmijenile su instrumente ratifikacije tog centra, objavila je službena saudijska agencija SPA, ne navodeći pojedinosti o njegovoj zadaći i sjedištu.

Lokalni mediji objavili su da je činom dodirivanja globusa “službeno aktiviran centar, kada je pokrenut videozapis dobrodošlice”.

Međutim, snimak s osnivanja centra potaknuo je usporedbe sa Hydrom, koja nastoji zavladati svemirom Marvelovih strip-junaka, piše britanski Guardian.

Ovo nije prva usporedba Trumpove administracije sa Hydrom. The Hollywood Reporter u aprilu je objavio da je stranica hail-hydra.com neobjašnjivo preusmjeravala na profil predsjednika na stranici Bijele kuće.

Hashtag #orb pokrenuo je niz diskusija o tome hoće li čin trojice lidera pokrenuti dobro ili zlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAD je u jednoj prilici ocijenio da neke arapske i muslimanske zemlje ne ulažu dovoljno napora u borbi protiv terorizma.

Veze zalivskih zemalja i Washingtona zategnule su se u vrijeme administracije Baracka Obame, koji je 2013. odbio vojno uplitanje u Siriji protiv režima Bashara al-Assada i počeo približavanje Teheranu na osnovu ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. godine.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji prati Trumpa na putovanju, kritizirao je “loš iranski utjecaj” u regiji i iskoristio ponovni izbor iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kako bi od njega zatražio da uništi “terorističku mrežu” u svojoj zemlji.

Usto je izrazio nadu da će Rouhani “prekinuti ispitivanje balističkih projektila” Irana, što zabrinjava zemlje u Zalivu.

Izvor: Agencije