Oglasi

Fotograf pomaže ženama napadnutim kiselinom

Godišnje se u Indiji dogodi i do 500 napada kiselinom - većina žrtava su žene, a napadači su muškarci koje znaju.

Izvor: AJ+

Indijski fotograf Niraj Gera objavio je seriju fotografija o ženama koje su žrtve napada kiselinom i čija su lica zauvijek unakažena, nastojeći tako ukazati na problem, ali i pomoći njihovom ponovnom uključivanju u društvo.

"Dok sam radio, suočio sam se s mnogo boli, te su žene proživjele veliku patnju i zato sam odlučio portretirati njihove emocije", kaže Gera.

Njegova priča ide od negativnosti prema pozitivnosti, od očaja do osnaživanja.

"Želio sam prikazati transformaciju njihovog lica i kako ih društvo i obitelj prihvaćaju", dodaje Gera.

Za njega je cijela kampanja bila više od fotografije.

"Doista sam želio da ljudi znaju više o njima, da se povežu, a one lakše uključe u društvo. One trebaju ljubav i razumijevanje društva, jer to što im se dogodilo nije njihova greška", kaže Gera.

Procjenjuje se da se godišnje u Indiji dogodi od 100 do 500 napada kiselinom. Većina žrtava su žene, a napadači su muškarci koje znaju.

"Te djevojke su kao vi, kao ja i trebamo im pružiti ravnopravnost. One trebaju nas i našu podršku", zaključuje Niraj Gera.

Izvor: AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.