Fotogalerija: Tajna uspjeha palestinske keramike

Hebron, okupirana Zapadna obala – tradicionalna palestinska keramika se proizvodi u hebronskoj tvornici stakla i keramike koju vodi porodica Nasheh još od 1962. godine.

U početku su tu radila samo tri člana porodice, sada broji 16 uposlenika. Način izrade je vjeran tradiciji sa nekoliko modernih promjena, kao što je kompjuterizovano pravljenje uzoraka ili točak za oblikovanje na motorni pogon. Kupci mogu zahtjievati posebne uzorke ili birati između stotina dizajna za ručno oslikane ploče, vaze, pločice, čaše i posude.

“Pedeset do šezdeset ljudi zna kako se prave ove keramike danas. To je dobar posao, kako zbog turista, tako i izvoza”, rekao je Khalid al-Natsheh za Al Jazeeru.

Proces uključuje oblikovanje svakog predmeta od gline nakon čega se ostave dva dana na sušenju. Zatim se stavljaju u električnu peć na 24 sata. U radnji, na kraju grada predmeti se boje i glaziraju i ponovo vraćaju u peć. Autobusi puni turista se povremeno zaustave ispred radnje kako bi kupili keramiku i fotografisali porodicu Natsheh u akciji.

Tvornica je počela sa izvozom keramike tokom drugog ‘Intifada’. Pošto nije bilo turista porodica je bila primorana da traži novi način prodaje svojih proizvoda. Danas, 80 posto svojih  proizvoda izvoze u SAD, Evropu i Australiju, dok se ostatak prodaje lokalno.
 

Youssef al-Natsheh (14), radi u tvornici tokom ljetnog raspusta i pomaže rodbini. [Eloise Bollack/Al Jazeera]

Izvor: Al Jazeera