Foto: Zabijelile planine, na Bjelašnici 67 centimetara snijega

Jutros je u 8:00 sati na Bjelašnici izmjerena temperatura od minus četiri stepena (Pansion Staza/Facebook)

Iako su se građani u regiji nadali sunčanom prvomajskom prazniku i odlasku u prirodu, planine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji prekrio je snježni prekrivač koji je negdje viši i od 60 centimetara.

Prema podacima Federalnog hidrometeoroškog zavoda, visina snježnog pokrivača na vrhu Bjelašnice danas iznosi 67 centimetara. Jutros je u 8:00 sati na olimpijskoj planini izmjerena temperatura od minus četiri stepena, a vrijeme je oblačno sa snijegom. Jahorina je također prekrivena snijegom. 

Korisnici društvenih mreža objavljuju fotografije sa snježnih planina oko Sarajeva, a ljubitelji skinjanja ne kriju oduševljenje zbog novih padavina, nadajući se da sezona ipak nije gotova. 

Također, jezero na blizu 1.660 metara nadmorske visine na planini Vranica prekrilo je nekoliko centimetara snijega koji i dalje pada. Snijeg je sinoć padao i na Blidinju.

Temperatura na Prokoškom jezeru jutros iznosi minus tri stepena celzija i ostat će ispod nule i narednih dana. U petak je moguće otopljenje, ali ponovo će u nedjelju temperatura pasti na minus pet stepeni i donijeti nove padavine.

U Hrvatskoj je pao snijeg na Zavižanu, Begovom Razdolju, Platku te na sjeveru Velebita. Kako je napisao meteorolog Zoran Vakula za Hrvatsku radioteleviziju, to i nije neka velika rijetkost, iako – ne padne baš često u ovo doba godine, na Zavižanu oko 30 centimetara snijega samo tokom noći i još oko toliko tokom dana.

Kako dodaje, ovoga ponedjeljka ujutro u Poreču i okolini Pule izmjerene su najveće znane aprilske dnevne količine kiše – prema još neslužbenim mjerenjima – 42,8 litara po četvornome metru u Poreču i čak 56,5 litre na pulskom aerodromu.

Nestabilnosti će biti i sljedećih dana, ali ipak znatno manje, piše Vakula. 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) također je objavio da je na planinama u Srbiji iznad 1.500 metara zabilježena susnježica i snijeg. 

Izvor: Agencije