Foto: Suniti i šiiti zajedno u džamijama

Na ulazima u džamiju bile su pojačane mjere kontrole

Deseci šiita i sunita obavljali su džumu, molitvu petkom, rame uz rame u džamiji u blizini prijestolnice Bahreina.

Stanovnici navode da su pojačane mjere sigurnosti bile na snazi tokom džume u džamiji u mjestu Diraz.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je pojačane policijske snage nakon smrtonosnih napada na šiitske džamije u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu u posljednja dva mjeseca.

Zajednička molitva manifestira “jedinstvo onima koji prave urotu protiv arapskog i islamskog svijeta”, kazao je ministar pravosuđa i islamskih pitanja šeik Halid bin Ali Al Khalifa.

Bahreinske vlasti, potpomognute volonterima, pojačale su kontrole na ulazima u džamije prije džume, u nastojanju da spriječe napade koji su se desili u susjednim državama.

Mjere su preduzete nakon samoubilačkog napada na šiitsku džamiju u susjednom Kuvajtu prošle sedmice, u kojem su pripadnici ISIL-a ubili 27 ljudi.

Prijetnja ISIL-a

Komandir ISIL-a Turki al-Binali, stanovnik Bahreina kojem je oduzeto državljanstvo, objavio je na Twitteru u subotu da će se “sljedeći napad nakon Kuvajta” desiti u Bahreinu.

Lokalni mediji kažu da je Al-Binali otputovao u Siriju 2014. godine, gdje se pridružio rukovodstvu ISIL-a.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon napada u Kuvajtu, za koji je Vlada optužila saudijskog državljanina, a za koji je odgovornost preuzeo ISIL.

ISIL je izvršio dva napada na šiitske džamije u Saudijskoj Arabiji, u dva uzastopna petka. Ta grupa šiite smatra otpadnicima od vjere.

Šiitski muslimani čine većinu stanovništva Bahreina, ali tom zemljom vlada sunitska monarhija.

Tokom protekle četiri godine, u Bahreinu su se desili neredi nakon erupcije protesta šiita, inspiriranim Arapskim proljećem.

Demonstracije su ugušene u policijskoj akciji, a više desetaka aktivista je uhapšeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije