Oglasi

Foto: Prvi snimak planete u nastajanju

Plinoviti div veći od Jupitera se nalazi blizu tri milijarde kilometara od mlade zvijezde PDS70, udaljene od Zemlje 370 svjetlosnih godina.
Planet, Planeta, Zvijezda, PDS70, NastajanjeNaznake planete detektirane su i ranije, ali astronomi nisu bili sigurni je li riječ o tome ili o vrtlozima svemirske prašineEPA

Astronomi su danas predstavili prvu fotografiju nastajanja planeta koji se oblikuje u orbiti oko svoje zvijezde.

Znanstvenici su naveli da je fotografija napravljena pomoću vrlo velikog teleskopa Europskog južnog opservatorija u Čileu, prenosi Beta.

Miriam Keppler s njemačkog Instituta za astronomiju "Max Planck" rekla je da su naznake novorođenog planeta detektirane i ranije.

Temperatura 1.000 stupeni Celzijusa

Astronomi nisu bili sigurni je li riječ o tome ili samo o vrtlozima svemirske prašine.

U članku u časopisu Astronomy & Astrophysics znanstvenici opisuju planet, koji se nalazi blizu tri milijarde kilometara od mlade zvijezde PDS70, udaljen od Zemlje 370 svjetlosnih godina, kao plinovitog diva većeg od Jupitera.

Oni navode da ima atmosferu s oblacima te da je na površini temperatura 1.000 stupnjeva Celzijusa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.