Formula 1 u Hanoiju: Hoće li je Vijetnamci prihvatiti?

Hanoi će biti četvrti grad u Aziji u kojem će se voziti utrka Formule 1 (AP)

Hanoi će u aprilu 2020. godine, prvi put u historiji Vijetnama, ugostiti utrku Svjetskog prvenstva u Formuli 1, u kojoj će se vozači nadmetati ulicama zapadnog predgrađa.

No, u zemlji u kojoj je ovaj sport praktično nepoznat organizatori će se morati dobro potruditi da projekat doživi uspjeh.

Utrka za Veliku nagradu Vijetnama bit će 22. u svjetskom kalendaru “najbržeg cirkusa na svijetu”, a ukupno četvrta koja se vozi u gradskom ambijentu.

Vingroup, najveći privatni konglomerat u Vijetnamu, potpisao je višegodišnji ugovor s Formulom 1, čija vrijednost nije objavljena.

Učiti iz malezijskih grešaka

“Razgovarali smo o razvoju novih staza i gradova koji bi proširili popularnost Formuli 1. Ugovor s Vijetnamom je plod te naše ambicije”, izjavio je predsjednik i izvršni dirketor F1 Chase Carey.

Hanoi će biti četvrti grad u Aziji u kojem će se voziti Formula 1, nakon utrka u Kini, Japanu i Singapuru, koji svakog septembra organizira noćnu utrku.

Prije 19 godina Malezija je postala prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja je dovela karavan Formule 1 te u tu svrhu izgradila veličanstvenu stazu.

No, popularnost utrke je opadala, što je, u kombinaciji s rastućim troškovima, zemlju navelo na zaključak kako je, sa finansijske strane, izgubila smisao, pa je 2017. godine u Maleziji održana posljednja utrka.

Alex Yoong, jedini malezijski vozač u historiji koji je sjeo u bolid F1, kaže da Vijetnam treba učiti iz malezijskih grešaka ako neće ponoviti njen neuspjeh.

Nijedan vozač bolida iz Azije

“Utrka nije poslužila za zaradu. Bilo je mnogo stvari koje su mogle biti bolje”, kaže Woong.

Formula 1 se, također, dosta promijenila 2017. godine, kada je 88-godišnji Bernie Ecclestone prodao F1 američkoj Liberty Media.

Novi vlasnik sada planira proširiti brend na netradicionalna tržišta poput Vijetnama.

No, dok nogomet u Vijetnamu uživa ogromnu popularnost, automoto sport je prilično nepoznat, a uz to većina od aktuelnih 20 vozača F1 su iz Evrope, a nijedan iz Azije.

Zato utrku neće biti lako prodati.

“Zainteresiran sam i čekam utrku, ali sam zabrinut. Formula 1 nije poznata vijetnamskom narodu i ne znam kako će je organizirati. Osim toga, ulaznice će biti skupe i nisam siguran da će se to ljudima dopasti”, kaže Vijetnamac Vu Cao.

BDP 2.343 dolara po stanovniku

Bruto domaći proizvod u Vijetnamu je 2.343 dolara po glavi stanovnika, dok je dolazak na utrku Formule 1 obično jako skup.

U Singapuru najjeftinija ulaznica košta preko 250 dolara.

Vijetnamski zvaničnici u novoj utrci vide priliku da pojačaju turizam, a Vingroup šansu da svijetu pokaže svoje ambicije u autoindustriji.

Glavni sponzor utrke vjerovatno će biti VinFast, odjel Vingroupa osnovan prošle godine, koji priprema prvi vijetnamski automobil.

Izvor: Al Jazeera