Formula 1: Novi svjetski prvak Rosberg okončao karijeru

Rosberg: 'Popeo sam se na svoju planinu, na vrhu sam i osjećaj je sjajan' (Reuters)

Novi prvak svijeta u Formuli 1, Nijemac Nico Rosberg, samo pet dana nakon što je u Abu Dhabiju osvojio titulu, šokirao je svijet automobilizma odlukom da se povuče iz “najbržeg cirkusa”, prenose svjetske agencije.

“Popeo sam se na svoju planinu, na vrhu sam i osjećaj je sjajan”, napisao je Rosberg u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

“Od trenutka kad je bilo jasno da je sudbina titule u mojim rukama počeo je veliki pritisak i počeo sam razmišljati o okončanju karijere ako postanem svjetski prvak. U nedjelju ujutro, u Abu Dhabiju, znao sam da mi to može biti posljednja utrka i taj osjećaj razbistrio mi je misli prije početka. Želio sam uživati u svakom trenu tog iskustva, znajući da mi to može biti posljednji.”

Debi 2006. godine

Ovaj 31-godišnji vozač Mercedesa, sin nekadašnjeg svjetskog prvaka Kekea Rosberga, debitirao je u Formuli 1 2006. godine u bolidu Williamsa, a potom je prešao u Mercedes.

Ostvario je ukupno 23 pobjede, od čega devet u minuloj šampionskoj sezoni, 57 plasmana na pobjedničko postolje i 30 najboljih startnih pozicija.

Izvor: Agencije