Formula 1: Nakon Hamiltona, i Mercedes osigurao titulu

Lewis Hamilton je u Brazilu ostvario 10. trijumf u sezoni (EPA)

Britanac Lewis Hamilton pobjednik je Velike Nagrade Brazila na stazi u Sao Paulu, pretposljednje utrke svjetskog prvenstva Formule 1.

Hamilton je i prije ove utrke osigurao naslov svjetskog prvaka, a sad je titulu prije zadnje utrke sezone osigurao i Mercedes u poretku konstruktora.

Hamilton je startao s prve pozicije i izborio 10. pobjedu ove sezone, te 72. u karijeri, no vrlo lako se moglo dogoditi da ostane bez slavlja.

Holanđanin Max Verstappen u Red Bullu je sjajnom vožnjom i odličnom strategijom kroz boks u 40. krugu prestigao Hamiltona, ali četiri kruga kasnije desio se ključni trenutak.

Verstappen je bio u vodstvu kada je za puni krug pokušao proći Francuza Estebana Ocona. Uspio je, ali je Ocon pokušao vratiti izgubljenu poziciju i došlo je do kontakta između njihovih bolida. 

Verstappen nasrnuo na Ocona

Oba vozača su se izvrtila, a Hamilton ih je prošao i preuzeo vodstvo. Verstappen se na kraju morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je treći bio Finac Kimi Raikkonen u Ferrariju.

Zbog incidenta, Verstappen je nakon utrke nasrnuo na Ocona, što su zabilježile i kamere 

Hamilton je povećao svoju prednost pred konkurentima i utrku prije kraja sezone ima 383 boda, Nijemac Sebastian Vettel je drugi sa 302 boda, a treći je Raikkonen sa 251 bodom.

Trijumfom Hamiltona, ali i petim mjestom Finca Valtterija Bottasa, Mercedes je osvojio naslov u poretku konstruktora jer sada ima 67 bodova više od Ferrarija.

Sezona završava za 14 dana u Abu Dhabiju.

Izvor: Agencije