Foreign Policy: Ubistvo Khashoggija je dio duge priče

Bin Salman i dalje ostaje donositelj odluka u saudijskoj politici (EPA)

Ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu samo je dio duge priče čiji korijeni sežu do napada 11. septembra, istakao je američki ekspert u tekstu za Foreign Office.

Steven A. Cook, viši istraživač za Bliski istok i Afriku u američkom Vijeću za inozemne odnose navodi da ubistvo Khashoggija u oktobru samo dolilo ulje na vatru koja tinja od napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama.

Cook je istakao da se saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman počeo “jako čudno” ponašati, tako da mnogi američki zvaničnici više ne osjećaju da trebaju “skrivati saudijske ružne postupke ispod tepiha”.

Autor je ocijenio da su američki senatori pokazali značajnu diplomatsku i političku dobronamjernost nakon nedavne Bin Salmanove posjete SAD-u. Međutim, kako je ocijenio, ta naklonost je nestala onog trenutka kada je Khashoggi kročio na tlo saudijskog konzulata u Istanbulu drugog oktobra ove godine.

“Pored svih očiglednih razloga – katastrofalne vojne intervencije u Jemenu, svirepog ubistva Khashoggija, zatvaranja reformista, prisiljavanja premijera druge zemlje [Jemena] na ostavku, kopanja kanala oko susjedne države [Katara], te slijepe arogancije koja je sve te postupke učinila mogućim – šta stoji iza ove gungule protiv Mohammeda bin Salmana?”, pita se Cook.

Rezolucija o ratu u Jemenu

Prvi razlog te gungule, smatra autor, jeste stranačka politika u SAD-u. Određeni broj republikanaca je uputio kritike na račun Bin Salmana i američke politike prema Saudijskoj Arabiji. Međutim, tačno je i to da svi senatori koji su glasali protiv rezolucije kojom bi se ograničilo učešće SAD-a u ratu u Jemenu pripadaju Republikanskoj stranci. S druge strane, demokratski senatori su jednoglasno podržali rezoluciju.

Analitičari tvrde da su pokušaji američkog predsjednika da zaštiti Bin Salmana u slučaju ubistva Khashoggija povezani s vezama Trumpove kompanije sa Saudijskom Arabijom.

Drugi razlog, po mišljenju Stevena Cooka, je činjenica da bijes prema Saudijskoj Arabiji može imati veze sa neizmirenim računima u vezi s napadima na New York i Washington u septembru 2001. Cook navodi da su novinari izloženi zlostavljanju u zemljama poput Egipta, Turske, Mađarske, Rusije, Kine i Irana. Ipak, imena tih novinara nisu poznata u javnosti, izuzimajući malu grupu aktivista koji pripadaju organizacijama poput Human Rights Watcha, Amnesty Internationala i Komiteta za zaštitu novinara.

Razlika je u tome što su se američki zvaničnici u slučaju Saudijske Arabije sjetili odgovornosti te zemlje za napade 11. septembra. “Čini se da su odlučili da je ubistvo Khashoggija kap koja je prelila čašu”, navodi Cook.

Izvor: Agencije