Foreign Policy: Tiananmen se može dogoditi i u SAD-u

U SAD-u Tiananmen nije shvaćen kao upozorenje na potrebu očuvanja civilnog društva, tvrdi Rui Zhong (EPA)

Masakr poput onog na Tiananmenu može se dogoditi i na tlu Sjedinjenih Američkih Država, upozorava autorica komentara objavljenog u američkom vanjskopolitičkom magazinu Foreign Policy, u čijem podnaslovu piše da je Zapad izvukao pogrešne pouke iz nasilnog gušenja demonstracija koje su se na centralnom trgu u Pekingu odigrale prije 31 godinu.

Ne posustajući, demonstranti u Hong Kongu – gdje je održavanje komemoracija za poginule na Tiananmenu zabranjeno – strahuju od budućnosti, jer pamte primjer Tiananmena i naučili su lekciju koju on predstavlja, piše Rui Zhong, Amerikanka kineskog porijekla angažirana kao programski asistent Kissingerovog instituta za pitanja Kine i SAD-a u Wilsonovom centru u Washingtonu.

Nasuprot tome, u SAD-u Tiananmen nije shvaćen kao upozorenje na potrebu očuvanja civilnog društva i ne uočava se nikakva povezanost između Amerike i Tiananmena, uprkos nasilju koje je SAD vršio nad svojim građanima tokom proteklih desetljeća, kao i borbi protiv policijske brutalnosti, koja i danas traje, napominje autorka, prenosi Tanjug.

Lekcije o moći

U mašti Amerikanaca Tiananmen figurira kao nešto što je davno namjerno ostavljeno negdje daleko i tiče se samo Kine – kao crna mrlja na toj državi, a ne kao nešto sto bi se moglo dogoditi i u samom SAD-u, navodi autorica.

Ističe da, kada misle da je “tako nešto moguće samo u diktaturama”, Amerikanci zaboravljaju na više slučajeva rasno motiviranih masakra u prošlosti izvršenih nad Afroamerikancima.

Kritizirajući političare koji pozivaju na vojnu intervenciju u američkim gradovima, u kojima su u toku protesti zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, autorica podsjeća da je sadašnji američki predsjednik Donald Trump, u intervjuu za magazin Playboy, datom godinu dana poslije krvavih protesta na Tiananmenu, veličao snagu kojom su kineske vlasti ugušile demonstracije i iz tog primjera naučio lekcije o moći.

Međutim, za američke krugove koji se bave vanjskom politikom Tiananmen prečesto predstavlja prašnjavi relikt prošlosti koji stoji u vitrini, a ne lekciju o krvi, snazi i žrtvovanju koja važi i danas, ističe Zhong.

Izvor: Agencije