Foreign Policy: Očajnička diplomatska kampanja SAD-a

Trump se stalno hvali kako veliki broj američkih kompanija može odmah početi s proizvodnjom opreme (EPA)

State Department instruira svoje diplomate da izvrše pritisak na vlade i poslovne ljude u Istočnoj Europi i Euroaziji da povećaju proizvodnju i izvoz medicinske opreme i zaštitne odjeće u Sjedinjene Američke Države, što je znak očajničke diplomatske kampanje kako bi se nadomjestio nedostatak unutar medicinskog sustava u SAD-u, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

To je potpuno u suprotnosti od tradicionalne uloge SAD-a u globalnim krizama, katastrofama i epidemijama, koje su redovito preuzimale lidersku poziciju i pomagale manje razvijenim zemljama.

Takav apel, upućen drugim državama, podriva tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa, koji je opetovano tvrdio da SAD može osigurati testove i medicinsku opremu, istodobno odbijajući da implementira Zakon o obrambenoj proizvodnji čime bi američke kompanije morale proizvoditi prijeko potrebnu opremu.

Izuzeta jedino Rusija

Trump se stalno hvali kako veliki broj američkih kompanija može odmah početi s proizvodnjom te opreme, a spominjao je Ford i General Motors, koji poručuju da im treba neko vrijeme za pripreme i da tek mogu početi ozbiljnu proizvodnju za mjesec dana. Trump je prije dva dana rekao da mogu početi odmah!

Magazin Foreign Policy objavljuje da je uposlenik State Departmenta David Hale tražio od svih diplomatskih predstavništava da jave što bi od “ključnih medicinskih potrepština i opreme” strane zemlje mogle prodati SAD-u. Riječ je o internom e-mailu koji je poslan u ambasade u Europi i Euroaziji.

“Ovisno o ključnim potrebama, Sjedinjene Američke Države traže da kupe opremu u visini od nekoliko stotina milijuna dolara, među njima stotine tisuća ventilatora”, navodi se u toj elektronskoj poruci uz napomenu da se jedino od Rusije neće ništa tražiti.

Poruka naglašava ozbiljnost zdravstvene krize izazvane korona virusom u Americi, te rasvjetljava ulogu State Departmenta u krizi. To predstavlja i nagli zaokret u američkoj vanjskopolitčkoj praksi, jer SAD sada poziva u pomoć one zemlje kojima su godinama pružale vitalnu pomoć.

Odbijanje kritike za spor odgovor

Elektronska poruka dolazi iz Ureda za pomoć Europi, Euroaziji i Srednjoj Aziji – ureda koji u normalnim okolnostima koordinira isporuku američke pomoći zemljama u Europi i Euroaziji, a ne obrnuto.

Bijela kuća nastojala je odbiti kritiku vlastitog sporog odgovora na pandemiju naglašavajući očigledno podrijetlo virusa u kineskom gradu Wuhan. Trump i drugi najviši dužnosnici nazivaju virus Covid-19 “kineskim virusom” ili “Wuhan virusom”, odbacujući kritike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih da će imenovanje virusa po određenoj zemlji stigmatizirati njegove stanovnike.

Kina je u međuvremenu počela slati pošiljke medicinskog materijala i zaštitne opreme u zemlje koje je pogodila pandemija, uključujući Italiju i Iran. U posljednjem primjeru, Peking je poslao milione maski i ostalog medicinskog materijala u Češku, nakon čega je češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamacek rekao je da je Kina “jedina zemlja koja je sposobna Europu opskrbiti takvim količinama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije