Ford zatvara fabrike u Britaniji

U 2013. Ford će zatvoriti svoju fabriku u Dagenhamu i fabriku za proizvodnju kombija Tranzit u Southamptonu (Reuters)

Američki proizvođač automobila Ford saopćio je u četvrtak da će svoj proizvodni kapacitet u Evropi smanjiti za 18 posto ili 355.000 vozila i ukinuti 6.200 radnih mjesta, kako bi poslovanje na starom kontinentu ponovo vratio na staze profita, prenosi Tanjug.

U saopćenju Forda se navodi da će naredne godine prekinuti sa proizvodnjom kombija u Britaniji, kao i da će pored već najavljenih 4.300 ukinuti još 1.400 radnih mjesta u Belgiji, sa ciljem da zaustavi gubitke u Evropi koji bi ove godine mogli premašiti 1,5 milijardi dolara, prenosi agencija Reuters.

Najnovije saopćenje Forda je uslijedilo samo dan nakon što je taj proizvođač automobila objavio da će do 2014. godine zatvoriti fabriku Gent u Belgiji, u okviru svog programa restrukturiranja poslovanja.

Ovim potezom će proizvodni kapacitet Forda biti smanjen za 18 posto, zahvaljujući čemu će ta kompanija ostvariti bruto godišnju uštedu od 450 do 500 miliona dolara.

Posljedice restrukturiranja

Posljedice restrukturiranja osjetit će 13 posto Fordove radne snage u Evropi.

U saopćenju kompanije se također dodaje da je, uprkos gubicima u Evropi, ukupan profit kompanije prije oporezivanja, bio bolji u trećem kvartalu nego u drugom.

Ford će, također, zatvoriti fabriku koja proizvodi dijelove za kombi Ford Tranzit.

“U 2013. Ford će zatvoriti svoju fabriku u Dagenhamu i fabriku za proizvodnju kombija Tranzit u Southamptonu, što bi moglo dovesti do gubitka na hiljade radnih mjesta”, rekao je član sindikata, Roger Maddison.

“To znači da će se čitava proizvodnja kombija Tranzit preseliti u Tursku”, dodao je on.

Izvor: Agencije