Ford ukida stotine radnih mjesta u Evropi

Radna mjesta će biti ukinuta u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope (AP)

Američki automobilski div Ford objavio je da će ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta u Evropi zbog pada potražnje.

Radna će mjesta biti ukinuta u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope, iako u Fordu još ne znaju tačne brojke. Američka kompanija ima pogone i u Belgiji i u Španiji.

“Ford Evropa očekuje da će tim planom ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta, ali tačne se brojke neće znati još nekoliko sljedećih mjeseci”, ističu.

Proizvođač automobila ponudit će otpremnine i ukinuti radna mjesta za honorarno zaposlene i one koji obavljaju određene usluge u kooperaciji.

Iz Forda napominju da bi njihovo evropsko poslovanje u ovoj godini moglo pretrpjeti gubitke u visini jedne milijarde dolara.
Američki automobilski div zapošljava 15.000 radnika u Britaniji.

Novi modeli

Početkom mjeseca Ford je predstavio niz novih modela, uključujući i nove verzije najpopularnijih brendova Fiesta, Mondeo i Kuga, kako bi potaknuo prodaju u Evropi.

Izvršni direktor Ford Evrope Stephen Odell naglasio je na predstavljanju u Amsterdamu da Evropa nudi ogroman potencijal rasta, ali u dugoročnom razdoblju.

U prvoj polovici godine prodaja američkog automobilskog diva u Evropi pala je gotovo 10 posto, na najnižu razinu u posljednjih 17 godina.

Ford u Evropi želi smanjiti troškove rada i poboljšati iskoristivost postrojenja, koja je trenutno manja od 65 posto.

Kako se zatvaranje tvornica u Njemačkoj pokazalo politički teškim, Ford nastoji za strukturne promjene pridobiti sindikate i političare u Belgiji, Njemačkoj, Španiji i Britaniji.

Izvor: Agencije