Ford predstavio modele s novim tehnologijama

Ford je u Ženevi predstavio i koncept Vignale (AP)

Američki proizvođač automobila Ford danas je na evropskom autosalonu u Ženevi premijerno predstavio nova vozila sa novim tehnologijama. Među njima su novi Focus, koji će u prodaji biti u drugoj polovini ove godine, novi Mustang, koji će u Evropu stići 2015. godine, koncept Vignale te novi Edge Concept, koji isporučuje snažne smjernice tehnologije, oblikovanja i izrade novog velikog SUV-a.

Prvi put u Evropi Ford je predstavio C-MAX Solar Energy koncept – prvo vozilo te vrste na sunčani pogon, Ranger za Reli Dakar, kao i evropsku novost – SYNC 2 tehnologiju, koja vozaču omogućava upravljanje nekim sistemima u vozilu upotrebom glasovnih jednostavnih komandi.

Također je prikazan i novi osmoinčni ekran u boji, visoke rezolucije, osjetljiv na dodir.

“Septembra 2012. godine obećali smo poslovanje u Evropi transformirati snagom naše strategije ‘Jedan Ford'”, kazao je predsjednik Forda za Evropu, Bliski istok i Afriku Stephen Odell.

Dodao je da je strategija bila da se ubrza razvoj proizvoda i osigura više vozila i tehnologija, umjesto da “čekamo kraj recesije”, i rekao: “Obećali smo u petogodišnjem periodu predstaviti 25 novih vozila. Do sada smo u ponudu uveli 11 – od kojih najmanje deset stiže u 2014. godini.”

Različit rast

Inače, prodaja novih vozila u svijetu ove godine zabilježit će rast od dva posto, tako da će broj prodatih automobila, autobusa i ostalih vozila dostići 88 miliona jedinica, objavila je Međunarodna organizacija proizvođača automobila (OICA) na sajmu automobila u Ženevi.

Ipak, sve regije neće ostvariti rast, smatraju stručnjaci te organizacije. Prodaja vozila u Kini, prema njihovoj ocjeni, skočit će osam do deset posto, a u SAD-u pet posto.

U 28 država Evrope rast će u prosjeku iznositi tri, dok se na ruskom tržištu očekuje pad od pet procenata, prenosi agencija AFP.

OICA predviđa da će na Starom kontinentu francusko tržište vozila ostati stabilno u ovoj godini, dok će prodaja u Njemačkoj ojačati dva, a u Velikoj Britaniji i Italiji jedan posto.

Prema podacima iste organizacije, u 2013. godini prodaja vozila porasla je 3,9 posto, na 85,4 miliona jedinica. U regiji Azije i Srednjeg Istoka povećana je sedam posto, dok je u Rusiji opala dva posto.

Izvor: Agencije