Ford obustavio montažu vozila u Venecueli

Radnici Fordovog pogona u Valenciji kazali su da će rad u tom pogonu biti paraliziran do kraja maja (EPA)

Američki proizvođač automobila Ford obustavio je poslove montaže u Venecueli zbog manjka deviza koje su mu potrebne za uvoz dijelova, kazali su radnici u tvornici u Valenciji.

Poput ostalih privatnih poduzeća i proizvođači automobila žale se da zbog Vladine kontrole valuta, koja uključuje ograničenja i kašnjenja u kupovini dolara, ne mogu uvoziti ključne proizvode, prenosi Hina.

U razgovoru za Reuters radnici Fordovog pogona u Valenciji, koji su željeli ostati anonimni, kazali su da će rad u tom pogonu biti paraliziran do kraja maja.

Venecuelanski ministar transporta potvrdio je prekid rada u Fordovoj tvornici u Valenciji, ali je dodao da bi on trebao biti nastavljen za dvije sedmice, budući da su predstavnici Forda i Vladini dužnosnici na sastanku riješili određena “ozbiljna uska grla”.

Ove sedmice će državno tijelo za valute Cencoez oprostiti Fordu 20 miliona dolara duga, dodao je ministar.

I Toyota je u februaru obustavila montažu vozila u Venecueli zbog manjka deviza.

Pad proizvodnje

U prvom je tromjesečju ove godine proizvodnja u tamošnjoj posrnuloj automobilskoj industriji pala čak 76 posto, na samo 3.424 vozila, u odnosu na 14.316 proizvedenih u prvom tromjesečju 2013, pokazuju podaci udruženja proizvođača automobila Cavenez.

U prva tri mjeseca 2014. godine Ford je u Venecueli proizveo samo 499 automobila.

Automobilski sektor je tek jedan u dugom nizu onih koji od Vlade predsjednika Nicolasa Madura zahtijevaju više dolara za potrebe uvoza. Predsjednik Maduro tvrdi da beskrupulozni biznismeni preuveličavaju potrebu za dolarima, kako bi njima trgovali na crno.

Ministri njegove Vlade se, ipak, sastaju s čelnicima kompanija, kako bi riješili probleme i zaustavili nagli pad proizvodnje.

Prema ilegalnim internetskim stranicama koje prate tečajeve, dolarom se na crno trguje po 66 do 68 venecuelanskih bolivara.

Službeni tečaj za preferencijalnu robu iznosi 6,3 bolivara za dolar, a za ostale sektore blizu 11, odnosno 50 bolivara za dolar.

Izvor: Agencije