Oglasi

Ford lansira osam električnih vozila u Evropi ove godine

Riječ je o ključnom koraku u nastojanjima kompanije da električna vozila do 2022. imaju većinski udio u cjelokupnoj prodaji.
Električni automobil, Automobil, Električna energijaMeđu osam modela su električne verzije SUV-ova 'Kuga' i 'Puma' i sedan 'Mondeo'Reuters - Ilustracija

Automobilska kompanija Ford Motors objavila je da će ove godine lansirati osam električnih automobila u Europi.

To je, kako ocjenjuje agencija Reuters, ključni korak u nastojanjima kompanije da električna vozila do 2022. imaju većinski udio u njezinoj cjelokupnoj prodaji, prenosi Tanjug.

Među osam su modela električne verzije SUV-ova Kuga i Puma i sedana Mondeo.

Ford, također, planira u 2024. u Europi "izbaciti" još 15 električnih vozila, a sljedeće godine još jedan novi električni SUV, po uzoru na Mustanga.

Dugogodišnji gubici

Ta automobilska kompanija trenutačno prolazi kroz proces restrukturiranja poslovanja u Europi nakon što je u lipnju najavila ukidanje 12.000 radnih mjesta, zatvaranje pet postrojenja i smanjenje broja smjena u još nekim tvornicama u Europi do kraja 2020., u nastojanju da se u europskoj regiji vrati na staze profitabilnosti.

Kompanija Ford Europa godinama gubi novac, a pritisak da se poslovanje restrukturira pojačan je nakon što je rivalski General Motors povećao profit prodajom svojih europskih marki Opela i Vauxhalla francuskom Peugeotu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.