Forbes: Todorić najbogatiji poduzetnik u regiji

Ivica Todorić je vlasnik koncerna Agrokor (Pixsell)

Na listi najbogatijih poduzetnika u regiji, koji u novom izdanju donosi časopis Forbes, prva tri mjesta drže Hrvati Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, Branko Roglić, vlasnik distributerske kompanije Orbico i Emil Tedeschi, vlasnik Atlantik grupe, dok je na četvrtom mjestu biznismen iz Srbije, Miroslav Mišković.

Mišković se vratio na vrh ljestvice u Srbiji sa 463,7 miliona eura prihoda Delta holdinga, dok je prošlogodišnji lider Miodrag Kostić sa svojom MK Grupom potonuo 20 posto, prenio je Jutarnji list.

Iza Miškovića, drugo mjesto u Srbiji dijele Saša Glušac, Ivica Vukelić i Velibor Ðurović, suvlasnici novosadskog Autoritas Investmentsa, čiji je prihod iznosio 369,4 miliona eura.

Mobilne aplikacije

Na vrhu liste najvećih poduzetnika u Sloveniji po prihodu našli su se Iza i Samo Login, bračni par čija je firma Outfit7, specijalizovana za mobilne aplikacije, ostvarila 617,2 miliona eura.

Logini su tako pretekli Sandija Češka, vlasnika telemarketinške firme Studio Moderna koja je prošle godine imala 390,7 miliona eura prihoda.

U Bosni i Hercegovini najbogatiji je Izudin Ahmetlić, čija je Hifa grupa, koja posluje u naftnom sektoru, ostvarila 330,5 miliona eura.

Drugi je Senad Džambić, čiji je trgovački lanac Bingo imao 258,9 miliona eura.

Na prvom mjestu u Makedoniji treću godinu zaredom je Minčo Jordanov, vlasnik niza uglavnom metalurških i građevinskih firmi, a vrijednost njegovih udjela je 26,4 miliona eura.

Drugi je naftaš Andreja Josifovski sa 22,5 miliona eura vrijednim dionicama.

Izvor: Agencije