Forbes: Slovenija i Makedonija vode regiju

Na prvom mjestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje se našao Novi Zeland

Američki poslovni časopis Forbes je objavio najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje, na kojoj su od zemalja u regiji najbolje rangirane Slovenija (23), i Makedonija (37. mjesto).

Na prvom mjestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje se našao Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mjesta, prvenstveno zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja podstiče preduzetništvo, istakao je Forbes, navodi Tanjug.

Na drugom mjestu je Danska, a slijede Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Kad je riječ o zemljama regije, najbolje je rangirana Slovenija, na 23. mjestu, a slijede Makedonija (37), Crna Gora (45), Hrvatska (47), Bosna i Hercegovina (85) i Srbija (90).

Lista je sastavljena na osnovu 11 različitih kategorija: vlasnička prava, inovacija, porez, tehnologije, korupcija, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratija, zaštita investitora i poslovanja berze.

Novi Zeland je najmanja privreda od prvih deset zemalja na listi, ali je ostvarila najbolje rezultate u četiri od 11 kategorija koje su uzete u obzir prilikom rangiranja država, navodi se u tekstu.

Forbes se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje organizacija: američka Centralna obavještajna agencija (CIA), strateški instituti Freedom House i Heritage Foundation, Property Rights Aliance, Transparency International (TI), Svjetska banka (SB) i Svjetski ekonomski forum.

Izvor: Agencije