Oglasi

Forbes: Putin najmoćnija osoba svijeta u 2016. godini

Urednici magazina u obrazloženju su napisali da je ruski predsjednik čovjek koji je svoj politički utjecaj proširio na cijeli svijet.
Forbes: 'Vladimir Putin smatra se glavnim mozgom iza hakerskih napada na e-mailove članova Demokratske stranke u SAD-u'AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se na vrhu liste najmoćnijih osoba na svijetu magazina Forbes.

"Najmoćnija ličnost na svijetu, već četiri godine zaredom. Ruski predsjednik proširio je svoj utjecaj na skoro svaki ugao na planeti - od rodne zemlje preko Sirije do američkih predsjedničkih izbora. Putin nastavlja dobijati šta god poželi", navodi Forbes u obrazloženju.

Forbes piše kako se Putinova moć u posljednjim godinama značajno proširila.

List navodi kako se Putin smatra glavnim "mozgom" iza hakerskih napada na e-mailove članova Demokratske stranke u SAD-u.

Trump i Merkel odmah iza Putina

Zabrinjavajuće je što novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump hvali Putinov stil vladanja.

Na drugom mjestu Forbesove liste nalazi se upravo Trump, a na trećem njemačka kancelarka Angela Merkel.

U izboru najmoćnije osobe magazin se koristi jedinstvenim kriterijima, koji podrazumijevaju ne samo finansijsku moć već i sposobnost osoba koje se nađu na listi da šire utjecaj u raznim sferama društveno-političkog djelovanja.

Među onima koji su se ove godine našli na listi najmoćnijih ljudi nalaze se papa Franjo, direktor Walmarta Doug McMillon i mnogi drugi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.