‘Forbes’: Bogatstvo Jeffa Bezosa 131 milijarda dolara

Bezosovo bogatstvo u posljednjih godinu dana poraslo je za 19 milijardi dolara (EPA)

Osnivač “Amazona” Jeff Bezos i dalje je na prvom mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu, ispred Billa Gatesa i Warrena Buffetta.

Prema godišnjoj klasifikaciji Forbesa objavljenoj u utorak, bogatstvo 55-godišnjeg Bezosa poraslo je za 19 milijardi dolara u posljednjih godinu dana i dostiglo je 131 milijardu dolara.

Bezos, koji drži 16 posto kompanije, zbog bogatstva je na meti kritika ljevičara američke Demokratske stranke, a razlikuje se od Gatesa, suosnivača “Microsofta”, koji je postao filantrop.

Bogatstvo 63-godišnjeg Gatesa malo je skromnije poraslo u protekloj godini i dostiglo je 96,5 milijardi dolara, u odnosu na 90 milijardi dolara prošle godine.

Treći na spisku najbogatijih jest 88-godišnji Buffett, doajen na listi najbogatijih, iako mu je reputacija da “ima nos” za dobre poslove pogođena padom dobiti i akcija giganta za hranu i agrobiznis “Kraft Heinz”.

Buffettovo bogatstvo palo je za 1,5 milijardi dolara, na 82,5 milijardi dolara.

Zuckerberg izgubio devet milijardi dolara

Predsjednik francuske grupe “LVMH” Bernard Arnault ostao je na četvrtom mjestu, ali je šef Facebooka Mark Zuckerberg izgubio gotovo devet milijardi dolara i pao s petog na osmo mjesto.

Ispred njega su meksički telekomunikacijski magnat Carlos Slim, osnivač “Inditexa” i “Zare”, Španac Amancio Ortega, te američki suosnivač “Oraclea” Larry Allison.

Michael Bloomberg, osnivač istoimene firme za finansijske informacije i bivši gradonačelnik New Yorka, s 11. se popeo na deveto mjesto, s bogatstvom od 55,5 milijardi dolara.

Čak 14 Amerikanaca među prvih je 20 milijardera.

Francuska ima dva predstavnika, uključujući i jedinu ženu među 20 najbogatijih, Francoise Battencourt Meyers, nasljednicu “L'Oreala”.

Izvor: Agencije