Oglasi

Fočaci: O novom ratu pričaju bolesni umovi

Građani Foče, koji će izaći na referendum o Danu RS-a, smatraju kako su priče o ratu i novim sukobima u BiH nerealne.
Fočaci poručuju da će izaći na referendum od Danu RS-aAnadolija

Sa plakata postavljenih u centru grada pod motom "Izađi na referendum, Srpska te treba" građani Foče pozivaju se da izađu na referendum o 9. januaru kao Danu bh. entiteta Republike Srpske, zakazanom za 25. septembar.

Prema podacima Općinske komisije za provedbu referenduma, u Foči pravo glasa ima 17.211 građana, a mogu ga ostvariti na 34 biračka mjesta koja su planirana da budu otvorena na dan provedbe referenduma, javlja Anadolija.

Građani Foče će izaći na referendum zakazan za 25. septembar, ali cijene kako su priče o ratu i novim sukobima u Bosni i Hercegovini nerealne i kako ih neće biti. To poručuju i pričaju, kako su kazali, "bolesni umovi".

"Izaći ću na referendum zato što smatram da nikoga neću povrijediti. Taj referendum je da li treba slaviti ili ne treba 9. januar. I ovako se ništa ne radi, sve se slavi, svaki dan je slava. Što se tiče mene, taj referendum nikoga ne bi trebalo da vrijeđa niti će koga vrijeđati. Ne bi trebalo dizati neke tenzije. To ne može prouzrokovati ništa", poručio je stanovnik Foče Krsto Držić, uz napomenu kako se ne treba plašiti šta će se desiti 25. septembra, ali ni dana kasnije.

Rekao je kako "ne bi izašao ni na referendum, niti bilo šta drugo kada bi znao da će to proizvesti sukobe ili rat", ali cijeni, neće.

"O ratu nikako ne treba razmišljati. To samo mogu bolesni umovi o ratu razmišljati, a nikako čovjek. Dosta je bilo. Dosta smo djece dali i jedni i drugi i treći. Mislim da je puna svakome svijest da se u to ne upušta. Mislim da se narod neće upuštati u to", smatra Držić.

'Prazna obećanja'

Ne vjeruje Držić puno ni političarima koji u kampanji za lokalne izbore obećavaju bolji život.

"Oni svi obećavaju bolji život ima 20 godina, ali se nigdje ne nazire taj život. Obećavaju, ali ako ništa, skloniće ih godine više. Neće moći ni to odugovlačiti biće bolje, biće bolje. Tako da će valjda doći mladi pa neće valjda nastaviti da viču da će biti bolje, a ništa bolje", smatra Držić. 

Na nedjeljni referendum će izaći i Simo Ivanović iz Miljevine.

"Svako za sebe neka odluči. Ja ću izaći na glasanje. Ja mislim da neće biti rata", poručio je Ivanović.

I Milan Prodanović kaže kako će "obavezno izaći na referendum u nedjelju i glasati za". Da li je važnije u ovom trenutku pričati o referendumu ili ispunjavanju uvjeta za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine nakon odluke Vijeća za opće poslove Evropske unije da prihvati aplikaciju BiH za članstvo u EU Prodanović kaže: "To smo slavili 20 godina i šta je sada? Kakva je sada smetnja? Uvijek treba zadržati 9. januar. Očekujem da će izaći i drugi u RS-u. Niko nije rekao da se neće odazvati. Po kafanama sa ljudima pričam i svako kaže da će da glasa. A čuo sam za odluku iz Brisela", kaže Prodanović. 

Ipak, Prodanović puno ne vjeruje u priču političara u predizbornoj kampanji o tome da će biti bolje, pa ni kada je evropski put BiH u pitanju.

"Stara priča. Pričaju radi sebe, ne radi naroda. Vidite ona priča, slušao sam Halilovića da će RS nestati ako bude referenduma. Čemu takva priča?", pita Prodanović.

Korist od rata

O tome kome odgovara da priča o ratu, a ne napretku u BiH, Prodanović veli: "Ne znam zašto to. Ja sam bio u ratu četiri godine. Ne bi želio da ga nikada vidim očima niti čujem za njega. Bezobrazno je o tome pričati, to su siledžije. Žele da se obogate u ratu. Jer, oni koji vode taj rat oni se obogate, a sirotinja gine u rovovima i na linijama", smatra Prodanović.

Foča je, osim poziva o izlasku na referendum, oblijepljena i izbornim plakatima stranaka pred lokalne izbore u BiH.

Iako sa lokalnim izborima nemaju nikakve veze, na izbornim plakatama u Foči su likovi predsjednika RS-a Milorada Dodika,  člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji sa plakata poručuje da "Srpska može bolje", ali i predsjednika DNS-a i gradonačelnika Prijedora Marka Pavića koji poručuje - Srpska može bolje.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. septembra donio odluku kojom je odbio raniji zahtjev RS-a za preispitivanjem svoje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a, te donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provedbi referenduma u RS-u zakazanom za 25. januar.

Ambasadori UO Vijeća za implementaciju mira (PIC), uz izdvojeno mišljenje Ruske Federacije upozorili su u utorak vlasti RS-a kako "nakon odluke Ustavnog suda BiH ne postoji niti jedna pravna osnova za održavanjem referenduma u RS-u".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.