Florida: Pucnjava u kampusu, napadač ubijen

Izvor: Youtube / The Independent Florida Alligator

Napadača osumnjičenog za pucnjavu na univerzitetu na Floridi ubila je policija na kampusu, javile su snage sigurnosti.

Glasnogovornik policijske stanice iz Tallahasseeja, Dave Northway, rekao je u četvrtak da su tri osobe povrijeđene u napadu koji se desio ranije danas.

Zbog napada je kampus izdao upozorenje kojim je ljude skrenuo pažnju na opasnu situaciju i pozvao da se klone prozora i vrata.

Florida State University je telefonom izdao upozorenje, rekavši da je opasno na Tallahassee kampusu, javlja AP.

Upozorenje je pozvalo ljude da se sklone u obližnju zgradu i da se klone prozora i vrata. Druge detalje nisu dali, kaže AP.


Studenti su zabarikadirali vrata [Twitter/Daniel Morales]

Policija i kampus nisu komentarisali napad.

Česti napadi

Pucnjave na američkim univerzitetima su česte pojave, zbog čega se u toj zemlji već dugo vremena vodi debata o zabrani prodaje određenih tipova naoružanja.

Krajem oktobra ove godine, u mjestu Marysville, sjeverno od Seattlea, učenik Jaylen Fryberg s puškom u ruci je ušao u kantinu škole i pucao u pet učenika, nakon čega je izvršio samoubistvo. 

U tom napadu je jedna osoba poginula, a četiri povrijeđene.

Prije toga, 5. juna, je na Pacifičkom univerzitetu u Seattleu naoružani napadač ubio jednu, a ranio dvije osobe.

Početkom 2013. godine, naoružani muškarac otvorio je vatru u jednom koledžu blizu Houstona, u američkoj saveznoj državi Texas, a unapadu je povrijeđeno troje ljudi, uključujući napadača.

Incident se dogodio u biblioteci, a očevici su naveli kako su napadaču stavljene lisice na ruke, dok je desetine policajaca tragalo za drugim osumnjičenim.

Studenti koji se nalaze u kampusu upozoreni su preko Facebook stranice koledža da se sakriju, dok je ostalima rečeno da ne dolaze u kampus.

Izvor: Agencije