Oglasi

Florida: Novi zakon dopušta učiteljima da nose oružje

Prijedlog zakona je pripremljen nakon pucnjave u februaru 2018. u kojoj je ubijeno 17 osoba.
Zakonodavna vlast Floride zakonom želi spriječiti masakre u školamaArhiva

Zakonodavna vlast Floride odobrila je zakon koji dopušta učiteljima nošenje pištolja u učionicama, nakon što se dogodila smrtonosna pucnjava u srednjoj školi u Parklandu, s ciljem sprječavanja sličnih masakara. 

Zastupnički dom Floride glasao je s 65 glasova naspram 47 za zakon nakon rasprave koja je trajala dva dana tokom koje je republikanska većina spriječila demokratske napore da se zakon izmijeni, odgodi ili ukine, prenosi Hina.

Senat Floride ju je odobrio prošle sedmice s 22 glasa za i 17 protiv.

Očekuje se da će republikanski guverner Ron DeSantis potpisati prijedlog zakona u zakon, omogućavajući tako školama da sudjeluju u volonterskom programu „Guardian“ putem kojeg mogu omogućiti oružje onim učiteljima koji prođu 144-satnu obuku.

'Naoružani učitelj - najbolja odbrana'

Bivši učenik ušetao je 14. februara 2018. u srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu naoružan s poluautomatskom puškom i počeo pucati, a tom je prilikom ubio 17 i ranio 17 osoba. 

Predsjednik Donald Trump i moćno udruženje zagovornika posjedovanja oružja NRA tvrde da naoružani učitelji mogu osigurati najbolju odbranu protiv napadača koji imaju namjeru počiniti masovno ubistvo.

Opozicija je upitala je li rješenje za oružano nasilje prisutnost novog oružja te upozorila na opasnost od neispravnog korištenja oružja prilikom kriza te na mogućnost da policija zamijeni učitelja s pištoljem za napadača.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.