FK Sarajevo smijenio trenera Mehu Kodru

Uščuplić je u septembru prošle godine smijenjen jer nije posjedovao Pro trenersku licencu Europske nogometne asocijacije (Anadolija)

Uprava bosanskohercegovačkog nogometnog premijerligaša, FK Sarajevo „zbog loših rezultata“ prekinula je saradnju sa trenerom Mehom Kodrom, a do kraja sezone ekipu će voditi Dženan Uščuplić, potvrđeno je za agenciju Anadolija iz kluba sa Koševa.

Kap koja je prelila čašu je domaći remi sa zeničkim Čelikom u 22. kolu Premijer lige BiH, te su čelnici „Bordo“ tima odlučili potražiti novog šefa stručnog štaba.

Osam kola uoči kraja sezone, Sarajevo je četvrto na tabeli bh. prvenstva sa 44 boda, dva manje od Širokog Brijega i Zrinjskog i jednim od gradskog rivala, Željezničara.

U zvaničnim utakmicama na klupi Sarajeva, Kodro je ostvario 11 pobjeda, četiri remija i dva poraza, uz gol razliku 33:9.

Učinak nekadašnjeg nogometaša Barcelone i bivšeg selektora BiH na klupi ambicioznog bh. kluba nije zadovoljio ukuse ni Uprave, ni navijača i zbog činjenice da se Sarajevo nije uspjelo plasirati u završnicu Kupa BiH, dodaje Anadolija.

Ova agencija podsjeća kako je Uščuplić u septembru prošle godine smijenjen jer nije posjedovao Pro trenersku licencu Europske nogometne asocijacije (UEFA).

Svjestan zadatka

Uščuplić je istakao kako je svjestan zadatka koji je pred njim.

„Sigurno je da su ambicije koje su postavljene prije ove sezone velike. Smatram da imamo dovoljno snage i moći, bez obzira na ove probleme koje nas prate u zadnjim utakmicama, da probamo da napravimo pozitivan rezultat, da prije svega vratimo igru koju smo imali prije šest, sedam mjeseci“, rekao je Uščuplić za Anadoliju.

Na pitanje može li navijačima obećati titulu, odgovorio je:

„Mogu obećati da će momci davati 120 posto na terenu u skladu sa svojim mogućnostima, obzirom da su je takva situacija da su malo psihički rastreseni. Svaki do njih koji bude u ‘eteru’, u planu morat će davati 120 posto svojih mogućnosti.“

Ne smatra da je u borbi za titulom Sarajevu prednost što mu direktni konkurenti dolaze u goste i kaže kako ga je iznenadio poziv čelnika kluba nakon što je Kodro razriješen dužnosti.

„Prihvatio sam iz razloga što vjerujem u ovu ekipu i momke koji su prije svega karakterni. Vjerujem da do kraja sezone ovo mogu da izvuku, da kažem, na pozitivan način“, govorio je Uščuplić.

Angažman u Makedoniji

Kao mogući novi Kodrin angažman spominje se pozicija selektora nogometne reprezentacije Makedonije.

Mostarac se nalazi među 35 kandidata za novog selektora nakon što je Boško Đurovski dobio otkaz zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine.

Ranije su kao mogući nasljednici Đurovskog spominjani bivši selektori BiH, Faruk Hadžibegić i Srbije, Ljubinko Drulović. Kako za su AA rekli iz Nogometnog saveza Makedonije (FFM), oni i dalje ostaju u trci za selektora, kao i nekadašnji trener beogradske Crvene zvezde, Slaviša Stojanović.

Kako agencija Anadolija saznaje u Skoplju, Kodro ima posebne simpatije predsjednika Ilče Gorgioskog sa kojim je veliki prijatelj, tako da bi se mogao naći na njegovom popisu od pet kandidata, od kojih će jedan postati novim selektorom nacionalnog tima koji ima minimalne šanse da izbori plasman na naredni EURO u Francuskoj.

Izvor: Agencije