Fitch: Trump je rizik za globalnu ekonomiju

Fitch upozorava na mogućnost Trumpovog ugrožavanja stranih privreda (AP)

Agencija za kreditni rejting Fitch objavila je da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump predstavlja rizik za globalnu ekonomiju, napominjući da njegov “agresivan ton” i spremnost da uvodi “nepredviđene promjene” u američku politiku mogu naškoditi svjetskom rastu i poskupjeti zaduživanje država, prenosi agencija AP.

“Trumpova administracija predstavlja rizik za međunarodne ekonomske prilike i globalne suverene kreditne rejtinge. Smanjena je predvidljivost američke politike, pri čemu se ustanovljeni međunarodni komunikacijski kanali i pravila u odnosima stavljaju nastranu, što povećava mogućnost naglih, neočekivanih promjena u američkim politikama s potencijalnim globalnim implikacijama”, navodi se u saopćenju Fitcha.

Sudeći po prvim sedmicama vladanja, Trumpova administracija mogla bi potencijalno poremetiti vanjsku trgovinu, smanjiti protok kapitala, ograničiti migracije i konfrontirajuće polemike koje bi mogle destabilizirati nestalna finansijska tržišta, konstatira agencija.

Ugrožavanja stranih privreda

“Materijalizacija tih rizika stvorit će nepovoljnu scenu za ekonomski rast, vršeći pritisak na javne finansije, što može imati posljedice po rejting nekih država. Povećanje troškova ili smanjenje dostupnosti stranog finansiranja, posebno ako su praćena smanjivanjem vrijednosti valute, također mogu utjecati na rejtinge”, dodaje se u saopćenju.

Fitch je istakao da bi druge obećane mjere Trumpove administracije, poput rezanja poreza, smanjenja propisa i veće infrastrukturne potrošnje, mogle podstaći rast u SAD-u, prenosi Tanjug.

Međutim, u komentaru rejting-agencije upozorava se na mogućnost Trumpovog ugrožavanja stranih privreda s obzirom na to da se on zalaže za ponovne pregovore o postojećim trgovinskim sporazumima, navodi AP.

Izvor: Agencije