Fitch snizio rejting Južnoafričke Republike

Došlo je do usporenja privrednog rasta i pogoršanja ekonomskih izgleda, što loše utječe na javne finansije i pojačava socijalne i političke tenzije.

Južnoafrička Republika, JAR, Fitch, Kreditni rejting, BBB
Fitch je saopćio da je prognoza rejtinga JAR-a stabilna [Reuters]

Američka bonitetna agencija Fitch je saopćila da je snizila kreditni rejting Južnoafričke Republike za jedan stepen, na BBB, navodeći kao razlog slabe izglede za rast privrede i rastuće socijalne i političke tenzije.

U saopćenju Fitcha se navodi: "Došlo je do usporenja privrednog rasta i pogoršanja ekonomskih izgleda, što loše utječe na javne finansije i pojačava socijalne i političke tenzije", prenosi AFP.

Preostale dvije od tri najveće svjetske bonitetne agencije, Standard & Poor's i Moody's, već su snizile ocjenu kreditnog rejtinga JAR-a na sličan nivo krajem prošle godine.

Fitch je dodao da je prognoza rejtinga te zemlje stabilna.

JAR je 2012. godine ostvario rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od samo 2,2 posto, a stopa nezaposlenosti se već neko vrijeme ne spušta ispod nivoa od 25 posto, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.