Fitch snizio kreditni rejting Španije

Spašavanje banaka će, kako tvrdi "Fitch", dodatno povećati ukupan državni dug Španije (EPA)

Američka bonitetna agencija “Fitch” snizila je u četvrtak kreditni rejting Španije, navodeći kao razlog prognoze ogromne troškove za spašavanje njenog bankarskog sektora, preveliki dug i produbljenje recesije.

Dugoročni kreditni rejting Španije smanjen je za tri stepena, sa A na BBB, uz negativnu prognozu, saopćio je “Fitch”, prenosi AFP.

“Troškovi restrukturiranja i dokapitalizacije španskog bankarskog sektora su sada procijenjeni na blizu 60 milijardi eura, odnosno na čak 110 milijardi dolara u slučaju daleko mračnijeg scenarija”, navedeno je u saopćenju.

To je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu procjenu ove agencije, prema kojoj je procijenjeno da će bankarskom sektoru u Španiji trebati 30 milijardi eura.

Spašavanje banaka će, kako tvrdi agencija, dodatno povećati ukupan državni dug, upozoravajući da bi time ukupan javni dug mogao porasti na 95 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2015. godini.

“Očekuje se da će Španija ostati u recesiji tokom čitave ove godine, kao i u 2013. godini, u poređenju s prethodnom prognozom ‘Fitcha’ da će njena ekonomija u 2013. godini ostvariti blagi oporavak”, navedeno je u saopćenju ove agencije.

Izvor: Agencije