Fitch: Prvi pozitivni pomak Hrvatske od 2003. godine

Fitch je druga rejting-agencija koja je u posljednjih mjesec i po dana poboljšala šanse za hrvatski rejting (EPA)

Agencija Fitch zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na “BB”, a kratkoročni na “B”, no povećala je šanse s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela u vezi sa hrvatskim rejtingom od 2003. godine.

Fitch je druga rejting-agencija koja je u posljednjih mjesec i pol dana poboljšala šanse za hrvatski rejting – Standard & Poor's podigao je šanse s negativnih na stabilne polovinom decembra prošle godine, prenosi Hina.

Napredak Hrvatske

Novo povećanje šansi za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem budžetskog deficita na procijenjenih 1,8 posto BDP-a u 2016. godini, popuštanjem političkih rizika nakon formiranja nove koalicijske vlade u oktobru 2016. te ubrzanjem ekonomskog rasta u prošloj godini na procijenjenih 2,8 posto.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, Standard & Poor's i Moodys – i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stepena ispod investicijskog nivoa, no sada još samo Moody's drži negativne šanse, a Fitch i Standard & Poor's drže ih stabilnima.

Izvor: Agencije