Fitch poboljšao prognozu za hrvatski rejting

Agencija navodi kako su rizici provođenja Vladinog plana visoki (Al Jazeera)

Bonitetna agencija Fitch revidirala je naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu.

Također, potvrdila je rejting zemlje za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na trostruko B minus i u domaćoj valuti na trostruko B.

Revizija prognoze odražava napredak Vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, saopćio je Fitch.

No, agencija navodi kako su rizici provođenja plana visoki, kao i to da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi.

Smanjenje deficita

Analitičari Fitcha ocjenjuju da su ključni izazovi pred hrvatskom Vladom daljnje smanjivanje deficita i provođenje strukturalnih reformi kako bi rast bio ojačan.

Kao moguće “okidače” koji bi negativno utjecali na rejting Hrvatske u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnih ciljeva, te pritiske na bilans plaćanja koji bi kroz duže razdoblje doveli do pada deviznih rezervi, naprimjer zbog zaoštravanja krize u eurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li Vlada svoje budžetske ciljeve, stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a, to bi stabiliziralo rejting.

Napredak u strukturnim reformama bi, također, pozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u saopćenju Fitcha.

Izvor: Agencije