Oglasi

Fitch optimističan o krizi eurozone

U saopćenju Fitch se navodi da grupa od 17 zemalja koje kao valutu koriste euro pokazuje znakove poboljšanja.
Fitch upozorio da će sniziti rejting SAD-a ukoliko Kongres ne postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanjeEPA

Američka bonitetna agencija Fitch saopćila je u utorak da je oprezno optimistična da je najgori dio evropske dužničke krize prošao i da će eurozona ostati čitava.

U saopćenju Fitch se navodi da grupa od 17 zemalja koje kao valutu koriste euro pokazuje znakove poboljšanja na ključnim poljima kao što je konkurentnost, kao i da je vrhunac primjene mjera štednje možda već okončan, čak i u Grčkoj, prenijela je agencija AP.

S druge strane, viši direktor odjeljenja Fitcha za analizu evropskog kreditnog rejtinga Douglas Renwick je izjavio da će potpuni oporavak od dužničke krize potrajati najveći dio ove decenije.

On je dodao i da do kraja ove godine postoji mogućnost da dođe do nove krize na tržištu zbog, između ostalog, općih izbora u Italiji i Njemačkoj, kao i odsustva ekonomskog rasta u Evropi.

Renwick je upozorio i da tržišta ostaju potencijalno ranjiva, između ostalog i zbog predstojećih općih izbora u Italiji i Njemačkoj i zbog odsustva privrednog rasta.

Upozorenje SAD-u

Fitch je ranije u utorak upozorio da bi mogao sniziti kreditni rejting Sjedinjenih Država s važeće najviše razine 'AAA' ako Kongres ne postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanje.

Ako zastupnici na vrijeme ne postignu dogovor o podizanju tog plafona, Fitch će izmijeniti kreditni rejting SAD-a, poručili su iz agencije, napominjući, ipak, da je rizik da Washington neće moći uredno podmirivati svoje finansijske obaveze iznimno nizak.

Upozoravaju ujedno da je određivanje plafona zaduživanja neefikasan i potencijalno opasan instrument očuvanja budžetske discipline.

SAD je dosegao plafon za zaduživanje od 16.394 milijarde dolara krajem decembra i zastupnici u Kongresu sada se moraju u roku od nekoliko nedjelja dogovoriti kako će ga povisiti.

U protivnom se Sjedinjene Države neće moći zadužiti kako bi mogle plaćati svoje račune.

SAD se našao u sličnoj situaciji u augustu 2011., kada je pat-pozicija u Kongresu potaknula agenciju Standard & Poor's da snizi najviši rejting za američke dužničke papire.

U Fitchu upozoravaju da bi ove godine mogli učiniti isto čak i ako kriza oko plafona uskoro bude otklonjena, i to u slučaju da Washington ne iznjedri vjerodostojan plan smanjenja duga i podrške ekonomskom oporavku.

Izvor: Agencije