Fitch od početka godine snizio rejting rekordnom broju država

U prvom je polugodištu rejting agencija je i za rekordnih 40 država snizila izglede na 'negativne' (EPA)

Rejting agencija Fitch Ratings u prvoj polovini 2020. godine smanjila je rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s obzirom da globalna pandemija konora virusa i dalje nagriza javne finansije brojnih zemalja.

U prvom je polugodištu ta rejting agencija i za rekordnih 40 država snizila izglede na “negativne”, što upućuje da bi potencijalno i njihovi rejtinzi mogli biti sniženi.

“Nikad u historiji Fitch Ratingsa nismo imali 40 država s negativnim izgledima u isto vrijeme. I to nakon što smo već snizili u prvoj polovini godine rejtinge za 33 države. Nikada nismo snizili rejtinge za toliko država u jednoj godini, a tek smo prošli prvu polovinu godine”, izjavio je James McCormack, direktor Fitcha zadužen za rejtinge država, za CNBC-ovu emisiju “Capital Connection”, prenosi Hina.

Zaštita ekonomije

Među ostalim, u tom razdoblju Fitch je snizio rejtinge Britaniji, Australiji i Hong Kongu. Što se tiče Hrvatske, početkom juna Fitch je zadržao kreditni rejting na ‘BBB-‘, uz stabilne izglede.

McCormak je pojasnio da su mnoge vlade morale povećati budžetske rashode kako bi zaštitile ekonomiju od oštrog udarca pandemije na njegove aktivnosti. Očekuje se da će to pogoršati finansijsku poziciju svih 119 država za koje Fitch izdaje rejtinge, dodao je.

Ta pogoršanja mogu biti u obliku većih deficita, manjih budžetskih viškova ili povećanja zaduženosti, napomenuo je.

“Ono što nas zaista brine je što će se dogoditi nakon što završi krizno razdoblje uzrokovano korona virusom. Mislim da će to biti naš fokus i stvarni faktor koji će određivati smjer kretanja rejtinga”, zaključio je.

Izvor: Agencije