‘Fiskalna litica’ s domino efektom

Ben Bernanke je pozvao Washington da odblokira politički zastoj i izađe s održivim budžetskim planovima (Getty Images)

Pad američke privrede niz “fiskalnu liticu” gurnuo bi Sjedinjene Američke Države i vjerovatno druge zemlje u novu krizu.

“Fiskalna litica”, kombinacija automatskog povećanja poreza i kresanja vladinih izdataka, prijeti Americi već od 1. januara ukoliko predsjednik Barack Obama i republikanski poslanici u Kongresu ne postignu saglasnost o zakonu o porezima, koji ističe krajem godine, prenosi AFP.

Ukoliko ne postignu dogovor, izdaci federalne vlade za fiskalnu 2013. godinu, koja je počela 1. oktobra, bit će smanjeni za 109 milijardi dolara.

Povećanjem poreza bi bilo pogođeno oko 90 posto Amerikanaca, što bi uvećalo prihode od poreza SAD-a za više od 20 posto.

Ekonomisti strahuju da bi povećanje poreza, koje bi vjerovatno ograničilo potrošnju, u kombinaciji s oštrim rezanjem izdataka vlade, ponovo vratilo najveću svjetsku ekonomiju u recesiju.

Nedostaju oruđa

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) već mjesecima upozorava da nedostaju oruđa za sprečavanje ponovnog pada ekonomije u recesiju.

Uprkos snažnim stimulativnim mjerama centralne banke, posrnula ekonomija Sjedinjenih Država se još uvijek nije oporavila od velike recesije završene u junu 2009. godine.

Predsjednik Feda Ben Bernanke, koji je tvorac izraza “fiskalna litica”, pozvao je Washington da odblokira politički zastoj i izađe s održivim budžetskim planovima.

Prema posljednjim prognozama Kongresnog ureda za budžet (CBO), „fiskalna litica“ bi mogla rezultirati usporavanjem ekonomije od 0,5 posto u 2013. godini, dok bi stopa nezaposlenosti porasla na 9,1 posto, u poređenju s oktobarskom stopom od 7,9 posto.

Profesor ekonomije sa Univerziteta u Marylendu Peter Morici, smatra da je ovakav scenario previše optimističan, navodeći da bi “fiskalna litica” imala “katastrofalne posljedice” po američku ekonomiju.

Izvor: Agencije